2013-11-18
Izraeli filmek a Toldiban

Az idei Izraeli Filmhét - csakúgy, mint a többi - a Puskin moziban kerül megrendezésre, azzal a kis eltéréssel, hogy idén a Toldiban is bemutatásra kerül két alkotás:

Restaurálás - Restoration - 2013. november 27. 20 óra

Rendező: Joseph Madmony

Játékidő:103 perc

Műfaj: dráma

Szereplők: Sasson Gabai, Henri David, Nevo Kimhi, Sarah Adler

Díjak:Forgatókönyvíró díja (Világmozi, Drámai film) 2011-es Sundance Filmfesztivál

A 2011-es Sundance Filmfesztiválon a zsűri díjára (Világmozi, Drámai film) jelölték.

Kristálygömb a 2011-es Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon.

A 2011-es Asia Pacific Screen Awardson a legjobb színészi játék díjára jelölték.

Szülői kötelékek háromszöge, szerelmi háromszög.

A 70 esztendős Yaakov Fidelman (Sasson Gabai, A zenekar látogatása) minden erejét az élete munkásságát jelentő, antik tárgyakat felújító műhelyére áldozza. Miután régi üzlettársa meghal, Fidelman ellenáll fia, Noah ötletének, hogy felszámolja az üzletet, és lakóépületet építsen a helyén. Úgy véli, új tanonca, Anton segítségével sikerülhet megmentenie a műhelyt, kis világát és magányos életstílusát.

Amikor Anton beleszeret Havába, Noah terhes feleségébe, a két fiatal férfi már nem csak az apa miatt verseng egymással, hanem egy nőért és annak kihordatlan gyermekéért is.

Megérti-e vajon az öregember, hogy egyetlen megváltása, ha megtanul elengedni bizonyos dolgokat, illetve beismeri és elfogadja saját gyengeségeit, és amit az idő diktál?

 

Lábjegyzet - Footnote - 2013. november 22. 20 óra

Rendező: Joseph Cedar

Film hossza: 105 perc

Műfaj: dráma

Főszereplők: Shlomo Bar-Aba, Lior Ashkenazi és Aliza Rosen

Díjak: Legjobb forgatókönyv jelölés, Független szellemi díj jelölés, 2012 Oscar-díj jelölés

 

Szinopszis:

A Lábjegyzet című film története egy apa és fia hatalmas versengéséről szól. Apa és fia különc professzorok, akik életüket a munkájuknak szentelték. Az apa makacs nyelvművelő, aki az intézménytől való félelemben él. A fia, Uriel azonban sikeres szeretne lenni, és folyamatosan keresi az elismerést.

Egy napon azonban fordul a kocka. A két férfi helyzete egy csapásra megváltozik, amikor az apa megtudja, hogy tudományos munkájáért a legmagasabb szakmai elismerésben részesül. Elismerés iránti kétségbeesett vágyára fény derül, hiúsága lelepleződik. Uriel csodálattal és irigységgel figyeli az apja körül kialakult helyzetet. Vajon szabotálja-e apja dicsőségét?

A Lábjegyzet egy őrült versengésről, egy példakép csodálatáról és irigyléséről szóló történet, amely apát és fiát végső, kétségbeesett konfrontációba kergeti.