Gyermeknapi Rajzfilmünnep

2012-05-27
To

Május 27-én a Toldi mozi is csatlakozik az 

AEGON-KEDD ORSZÁGOS GYERMEKNAPI RAJZFILMÜNNEP

programjához.

A hagyományteremtő szándékkal 2011-ben útjára indított, évenként megrendezésre kerülő esemény célja, hogy közvetítse a rajzfilm értékét a családoknak, és - a közös filmnézés élményén keresztül - megismertesse őket a magyar és nemzetközi rajzfilm múltjával és jelenével.

 

A TOLDI ARTMOZI PROGRAMJA

A Francia Intézet jóvoltából

Az Illuzionista (L’Illusionniste)

Bűvésztrükkökre már nemigen van igény, legfeljebb kerti partikon, bárokban, kiskocsmák ittas közönsége előtt csillogtathatja kissé kopottas tudományát főhősünk. Az illuzionista egy ilyen vidéki turnéja alkalmával találkozik Alice-szel, az ártatlan kislánnyal, aki örökre megváltoztatja életét.
A francia animáció a hangosfilm korszak némafilmsztárja, Jacques Tati, azaz Hulot úr előtt rója le tiszteletét. Sylvain Chomet, a Belleville-i randevú rendezőjének második egész estés játékfilmjét 2011-ben Oscarra jelölték.

 

Az Észt Kulturális Intézet jóvoltából:

Dialóg nélküli, gyurmaanimációs filmek, a teljes összeállítás kb. 70 perc

Répa! (Porgand!)
Mesénk hősei egy Répának köszönhetően találkoznak. A probléma ott kezdődik, hogy ez a bizonyos Répa bizony nem a Nyúl, hanem a Hóember birtokában van, aki minden áron megpróbálja elrejteni a becses kincset a farkaséhes Nyúl elől.

Répa színházba megy (Teatriporgand)

A Hóember orra répából van, így nem csoda, ha állandóan menekülnie kell az éhes Nyúl elől. A két jómadár az üldözés közben egyszerre a színpadon találják magukat. Az ügy végére itt kell valahogy pontot tenniük.

Répa strandolni megy (Porgand suvitab)

A hóember álma teljesült: végre nem kell attól tartania, hogy elolvad a napon, úgyhogy el is megy nyaralni a tengerpartra. Azonban itt is mindenkinek a répaorrára fáj a foga, a strandon nyáron ráadásul hó sincs, ami alá eldughatná becses testrészét.

 Mirjam és a fészek (Miriami pesakast)

Apa nagy barkácsolásban van, épp most épített fából egy kis madárházat, amibe rögtön be is költözött egy énekes rigó. Miriam tyúkocskája úgy érzi, itt az idő, hogy apa neki is építsen végre egy saját kis házikót.

 

Miram és a törpe (Miriami jõulupäkapikk)

Miriam épít egy kis kocsit a Törpének, hogy könnyebb legyen neki a kis ajándékait kihordani. De vajon tényleg léteznek törpék?

 

Miriam piknikje (Piriami piknik)

Anya, apa és a gyerekek, kirándulni mennek kedvenc szárnyasukkal az erdőbe. Épp uzsonnához készülődnek a tisztáson, amikor a tyúkocska elbóklászik és egy veteményeskertbe téved. Ekkor botlik bele a madárijesztőbe...

 

Miriam színháza (Miriami teater)
Miriam kisöccsével és házi szárnyasukkal épp a Piroska és a farkas meséjét nézik a színházban. Az izgalmas történet annyira magával ragadja a gyerekeket, hogy a farkas gonoszságait nem hagyják annyiban.