9. Budapesti Építészeti Filmnapok - Végtelen Boldogság

9. Budapesti Építészeti Filmnapok - Végtelen Boldogság + SAINSBURY WELLCOME CENTRE

The Infinite Hapiness

VÉGTELEN BOLDOGSÁG

2015, 85 perc / színes, magyar feliratos francia-dán film (angol nyelven)
R: Ila Bêka, Louise Lemoine

A film személyes videónaplóként egy kortárs lakóépület szívébe vezet bennünket. A dán építész Bjarke Ingels által tervezett grandiózus, Koppenhága külvárosában található 8 Ház épületébe beköltöző rendezők a vertikális falukísérlettel kapcsolatos szubjektív tapasztalataikról számolnak be. Lakókat és járókelőket követünk: a film az ő élettörténeteikből épül fel, amiket az épülethez való személyes kapcsolat fűz össze, lehetővé téve, hogy a néző egy intim, belső nézőpontból fedezze fel az épületet, miközben arra a kérdésre keressük a választ, vajon az építészet képes-e közös, kollektív boldogság megteremtésére.

A rendezőkről
Ila Bêka párizsi székhelyű olasz képzőművész. Építész végzettségét a velencei IUAV mellett az École Nationale Supérieure de Paris-Belleville-en szerezte.
Louise Lemoine francia filmkészítő. A Sorbonne-on végzett film és filozófia szakon.
Elsősorban a kortárs építészettel kapcsolatos új narratíva és új filmes formák kikísérletezésével foglalkoznak. Munkájuk egyedisége az építészeti remekművek hétköznapi életén keresztül történő szubjektív, kreatív és humoros bemutatásából fakad.  A New York Times által “az európai építészvilág kultikus figuráiként” fémjelzett alkotók 2013 óta a Columbia Egyetemen tanítanak.
A Filmnapokon korábban vetített filmjeik: Barbakánia, Renzo Piano, Koolhas háziélet

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SAINSBURY WELLCOME CENTRE

2016, 6 perc
színes, magyar feliratos brit film
R: James Dougan, Squint/Opera

Az építészeti együttműködésben fordulópontot jelentő épület egyesíti az idegtudomány és a design világát, és a tudományos kutatások eredményeivel összhangban szerveződik: a tér- és színérzékelésre, valamint az egymáshoz szorosan kapcsolódó terekre nagy hangsúlyt fektető épületekben dolgozók kedvezőbb agyműködést mutatnak.

A készítőkről
James Dougan rendező-szerkesztő dokumentum- és promófilmekkel foglalkozik.
A Squint/Opera névre hallgató kreatív cég nagy csapata több területen érdekelt – videó, animáció, interaktív kiállítások, brandépítés, webkészítés, játékok és stratégiák összeállítása egyaránt szerepel a portfóliójukban. A csapat több szektorban képviselteti magát, kezdve az épített környezettől a művészeteken és kultúrán át egész a szórakoztatóiparig és rendezvényszervezésig.

Tovább

Bemutatás időpontja: 
2017. március 02

Mikor vetítik?

Nincs véglegesített vetítési időpont.