Viktoria

Viktoria

Korhatár besorolás piktrogram
Viktoria
dráma
(
2014
)
155p
Magyar felirattal

A Nyugatról álmodozva Borjana semmiképp sem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ámde 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. Azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, és kilenc éves koráig tejben-vajban füröszti állam anyácska. Ám az európai kommunizmus bukásával Viktoria aranyéletének is vége szakad. Vajon a politikai összeomlás és az új idők nehézségei közelebb hozzák egymáshoz a kislányt és vonakodó anyját?

A három részben elmesélt történet évizedeken ível át. Az egyszerre intim és nagyszabású film anya-lánya történet és szarkasztikus humorú, filozófiai tanmese, mely szélesebb történelmi perspektívából mutatja a múlt eseményeit. A ragyogó tehetségű Maya Vitkova történetmesélési stílusa drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus, tele játékos metaforákkal és iróniával. Ugyanakkor a Viktoria karakterei szükségét érzik, hogy szeretetet adjanak és kapjanak – ebben áll a film érzelmi vonulata és költőisége.

A Viktoria világpremierje a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. A világ egyik legrangosabb mozgóképes seregszemléje után a film bejárta a világ filmfesztiváljait, s mások mellett a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is elnyerte

Tovább

Rendező: 
Maya Vitkova
Szereplők: 
Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova, Mariana Krumova, Dimo Dimov
Forgatókönyv: 
Maya Vitkova
Bemutatás időpontja: 
2018. május 17
Forgalmazó: 
Vertigo Média Kft.
Színes: 
Színes
Készítő országok: 
Bulgária, Románia
Felirat nyelvek: 
magyar

Mikor vetítik?

Ezen a műsorhéten nincs véglegesített vetítési időpont. Kérjük, amennyiben elérhető, válasszon másik műsorhetet!