BKFM - Fotográfia + Büntetőexpedíció
BKFM - Fotográfia + Büntetőexpedíció

Megosztom

Bővebben a filmről

Fotográfia / Photography
1972, magyar, magyar hang/English subtitle (80’)

Rendező: Zolnay Pál
Forgatókönyvíró: Zolnay Pál, Székely Orsolya
Operatőr: Ragályi Elemér
Zene: Sebő Ferenc
Szereplők: Zala Márk, Iglódi István, Sebő Ferenc
Műfaj: fikciós dokumentumfilm
Gyártó cég: Hunnia Filmstúdió
Formátum: ff, 1.37:1, 4K restaurált
 
A fotós és a retusőr – egy énekes társaságában – járja a falvakat, s kínálja vállalkozását: fényképeket készít az emberekről. Útjuk során megrázó sorsokba pillantanak bele, megidéznek régi konfliktusokat, a mindennapok paraszti világát. S közben azzal is szembesülnek, hogy az egyszerű emberek a valósághű fotóknál jobban szeretik a megszépített, retusált valóságot. Az egyik kerítés mentén aztán váratlanul egy balladai léptékű kettős gyermekgyilkosság emlékét idézi fel egy idős asszony, amelynek során a néző elbizonytalanodik, ki is volt a valódi bűnös.
Zolnay Pál filmjének egyedi varázslata abból is fakad, hogy a fotós, a retusőr és az énekes alakja fikció, miközben az általuk felkeresett kuncsaftok viszont „dokumentumemberek”, s a film menet közben vált irányt.

Büntetőexpedíció / Punitive Expedition
1970, magyar, magyar hang/English subtitles (42’)

Rendező: Magyar Dezső
Forgatókönyvíró: Dobai Péter
Operatőr: Ragályi Elemér
Zene: Vujicsics Tihamér
Műfaj: kísérleti film
Gyártó cég: Balázs Béla Stúdió
Formátum:  ff, 1.37:1, 2K restaurált
 
Az első világháború kitörése előtt a balkáni „puskaporos hordóban” merényletet hajt végre egy délvidéki ellenálló az Osztrák-Magyar Monarchia katonája ellen. A megtorló század hosszasan vonul a célpont, egy kis falu felé. Menet közben kiiktat egy újabb lesben álló merénylőt, a faluban előbb likvidálja a lázadók immár allegorikusan ábrázolt alakját, s felgyújtja a házakat.
A szikár cselekmény a mindenkori elnyomó hatalom elleni lázadás örökérvényű megfogalmazása, amely 1968 után különösen aktuális volt. A Bach Első Brandenburgi versenyének zenéjére komponált filmet nem mutatták be, a rendező a tervezett öt részt nem valósíthatta meg.

 

a film után beszélgetés az alkotókkal,
vendégek: Ragályi Elemér, Székely Orsolya, Sebő Ferenc

Készítő országok
Felirat nyelvek