Bővebben a filmről

Fesztiválok, díjak 
Szarajevói Filmfesztivál, 35. Herceg Novi Filmfesztivál (az Európai és Mediterrán Filmkritikusok Szövetségének (Fedeora) zsűri díja), Szlovén Filmfesztivál (Vesna a legjobb színésznek – Petja Labović), Vesna a legjobb vágásért (Andrej Nagode és Matic Drakulić), Vesna a legjobb hangért (Samo Jurca), a legjobb közönségdíjas film, IRIDIUM díj a legjobb elsőfilmért), Cottbus Film Festival, FAF - Festival Autorskog Filma, Belgrád, Zágrábi Filmfesztivál.
Szlovén jelölt a legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-díjára 2024-ben.

Történet
1999 tavasza. Két barát egy eldugott faluból, a Prlekija régióból útnak indul mopeddel. Útjuk során a nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros. A személyes értékek tesztelődnek, és a szabad akarat megkérdőjeleződik...

Első kézből 
"A mai világban, amely zártabbnak és megosztottabbnak tűnik, mint valaha, olyan történetekre van szükségünk, amelyek megkérdőjelezik ezt a status quót. Így a film szereplői is szembesülnek azokkal a formákkal, amelyekbe így vagy úgy beletuszkolják őket. Túl gyakran elfelejtjük, hogy az identitás, amit mint egyének hordozunk, olyasvalami, ami változik, és amit életünk során hozott döntéseink alakítanak. De még egy út is döntést igényel. A film így a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll - egy olyan lehetőség, amely mindannyiunkban megvan".
- Dominik Mencej

A szerző portréja
Dominik Mencej (1987) a ljubljanai AGRFT-n szerzett film- és televíziós rendezői diplomát. Átaludt tavasz című rövidfilmje a 2014-es szlovén filmfesztiválon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Vesna-díjat, valamint a legjobb rendezőnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb színésznőnek és a legjobb díszlettervezésnek járó Vesna-díjat. A Két lovas a szerző első nagyjátékfilmje.

Kritikák
"Dominik Mencej szlovén rendező és társ-forgatókönyvíró /.../ szelíd, érett és csendesen virtuóz filmje nemcsak a 2022-es év legjobb játékfilmes debütálása, hanem véleményem szerint az elmúlt fél évtized legjobbja is. /.../ A Szelíd motorosok /.../ csak a legmarkánsabb a sok referenciapont közül: /.../ a filmben erősen érződik Monte Hellman Kétsávos országút (Two-Lane Blacktop) –  a sötét hajú, karizmatikus Labović egy kiköpött James Taylor -, valamint Gus Van Sant Otthonom, Idaho (My Own Private Idaho) című filmjének visszhangja is. /.../ De ez az érzelmileg gazdag és többrétegű alkotás sokkal több, mint filmes elődeinek összegzése: kellemesen visszafogottan merül el a letűnt időkben, és gazdagon strukturált hátteret nyújt a közelmúlt egyik legmeggyőzőbb, nem szentimentális barátság-felidézésének. 
- Neil Young, Screen Daily

"A road movie és a felnőtté válás történetének ez az elegáns alműfaji keveréke talán sosem lesz olyan kíméletlen az ellenséges környezet és az emberi szűklátókörűség leleplezésében, mint Hopper Meztelenül a nyeregben című filmje, de biztosan van mondanivalója a felnőtté válásról és arról, hogy az élet eseményei és a mikrokörnyezet hogyan tudnak eluralkodni rajtunk. /.../ A film színészi szinten is brillíroz, köszönhetően különösen a fiatal szereplők közötti természetes, spontán kémiának és annak a színészi tekintélynek, amit Kojo a motoros bölcs szerepében mutat. Ez egy olyan utazás, amelyet szívvel és lélekkel egyaránt érdemes végigcsinálni."
- Marko Stojiljković, Cineuropa

Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek