2023-11-08
20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

A 20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 22-29. között megújult logóval, az idei fókusztémához illeszkedő friss arculattal és kivételesen gazdag programmal, több, mint 80 filmmel jelentkezik. A fesztivál aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?

Helyszínek: Toldi mozi és Corvin mozi

A Verzió Magyarországon minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket – idén immár 20. alkalommal. A Verzió a legújabb díjnyertes filmek mellett kísérleti műveket is elhoz, amelyek megmutatják a nézőnek a dokumentumfilmezésben rejlő műfaji sokrétűséget. Az itt bemutatott filmek elgondolkodtatnak a lehetséges jövőről, a megőrzendő emberi értékekről, és azokról a dolgokról is, amiken szeretnénk változtatni.

Az idei jubileumi Verzió rendkívül változatos programot kínál, egy virtuális utazást több mint 40 országon keresztül, 80 alkotás segítségével. A világszerte elismert Mark Cousins, Nikolaus Geyrhalter, Alexander Nanau, Margreth Olin és Mila Turajlić legújabb alkotásai mellett láthatóak lesznek a kínai dokumentumfilm rendezőlegendái, Zhao Liang és Wang Bing mesterművei, valamint a Sinéad O’Connor életéről szóló sokszorosan díjazott Nothing Compares.

Fókuszba kerülnek fiatal ukrán dokumentumfilmesek alkotásai, mint Alisa Kovalenko idén a Berlinale Generation szekciójába beválogatott filmje, a Nem tűnünk el (We Will Not Fade Away), ami a Verzió nyitófilmje is egyben. Emellett bemutatkoznak olyan Szarajevóban díjazott magyar filmek, mint a Fanni kertje (Fairy Garden) és a Falling.

Retrospektív válogatás lesz látható a Svédországban élő német dokumentumfilmes, Peter Nestler filmjeiből. A New York-i Lincoln Center, a MOMA, a Tate Modern és a barcelonai CCCB után először lehet Magyarországon megtekinteni a rendező műveit.

A Peter Nestler retrospektív, a Verzió Specials és a Budapesti város/arc/képek szekció filmjei ingyenesen, regisztrációval tekinthetők meg. A férőhelyek száma korlátozott, ezért az érdeklődőknek érdemes időben regisztrálni. A regisztrációról további részletek a Verzió honlapján lesznek olvashatók.

>> Jegyvásárlás november 9-től ide kattintva érhető el >>

www.verzio.org.