2012-06-19
Fejvadászok - Hodejegerne

Roger Brown igazán a szerencse fiának tűnik: ő Norvégia legsikeresebb fejvadásza, gyönyörű feleségével egy pompás házban élnek. Ám a luxus életmódot Roger műkincstolvajként igyekszik bebiztosítani, s "mellékállásában" igen ügyesnek bizonyul. Amikor felesége galériájábanmegismerkedik valakivel - aki egyrészt tökéletes jelölt az egyik általa kínált magas állásra, másrészt a művészettörténet egyik legkeresettebb képének tulajdonosa -, Roger úgy érzi, élete nagy lehetősége köszöntött rá. Készülni kezd eddigi legmerészebb betörésére. Ám a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélne.

A fejvadászok Jo Nesbø életművének egyik legkiemelkedőbb alkotása, a skandináv krimik közül is az egyik legfinomabban szerkesztett, feszes tempójú darab. Sikerét szerte a világban bizonyította; ha igazak a pletykák, Scorsese is filmet fog készíteni egyik remekművéből, a Hóemberből.

"Furcsán nagy a csend, hallom a fák között susogó szelet és a folyóágyban fészkelődő vizet. A karom elzsibbadt, fejtetőn lógok, csapdába estem hús és acél között. A fölém került padlóról vér és benzin csöpög rám. Alattam, a sakktáblaszerű plafonon látok egy körömollót, egy leszakadt kart, két halott férfit meg egy utazótáskát. A fehér királynő eltörött, gyilkos vagyok és a kocsiban nem lélegzik senki. Még én sem. Ezért fogok hamarosan meghalni. Lehunyom a szemem és feladom. Csodálatos érzés feladni. Nem akarok már tovább várni. Ezért kell elmondanom gyorsan ezt a verziót, ezt a változatot, ezt a történetet a testek egymáshoz viszonyított szögéről."


Fejvadászok - Hodejegerne

rendező: Morten Tyldum

szereplők: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau