14. Budapesti Építészeti Filmnapok
-

Megosztom

14. Budapesti Építészeti Filmnapok

ACT GLOBAL

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló 14. Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 3-6. között kerül sor a Toldi moziban. A fesztivál hívószava ezúttal az ACT GLOBAL, melyre ebben az évben egy tucat, díjakkal már elismert és újonnan debütáló film reflektál a program keretében.

JEGYEK IDE KATTINTVA MEGVÁSÁROLHATÓK.

Az elmúlt évben megtanultunk együtt élni a tervezhetetlenséggel. Néhány nap távolságából is bizonytalan, fel tudunk-e szállni a vonatra, amire jegyet váltottunk. Néhány hét távolságából sem látjuk, végül online, offline, vagy hibrid módon szervezünk meg egy fesztivált. Ebben a furcsán felfüggesztett, eldöntetlen időszakban észrevétlenül megszoktuk valóságos és virtuális életterünk fokozatos beszűkülését, ahol a növekvő ellenőrzés és manipuláció egyre kiszolgáltatottabbá tesz minket a gazdaság, a technológia, a politika és a klíma kiszámíthatatlan változásaival szemben.

Ezt a kiszolgáltatottságot sokáig a kölcsönös egymásrautaltság jegyében fogadtuk el: a pandémia első szakaszában sokat hallottuk, hogy mind egy hajóban evezünk. Időközben azonban kiderült, hogy még csak nem is egy vízen úsznak a hajóink. A világ leggazdagabb emberei a járvány ideje alatt megtöbbszörözték a vagyonukat, és egymással versenyezve építették ki menekülési útvonalaikat Új-Zéland vagy a világűr felé.

„Think global, act local” – évtizedekig ez volt a szlogenje a környezetvédelmi mozgalmaknak. Az eredetileg Patrick Geddes várostervezőtől származó koncepció elterjedése nyomán egyre világosabbá váltak az egész bolygót és lakóit szorosan összekötő komplex rendszerek, illetve a helyi cselekvések és a globális átalakulás közötti közvetlen kapcsolat.

Egyre szembetűnőbb a szolidaritás hiánya az egy házban, városban, országban, kontinensen vagy akár bolygón lakók között. Ha kizsákmányoljuk az erőforrásokat és magánérdekeknek rendeljük alá a közjavakat, akkor romokat és sivatagokat hagyunk magunk mögött. Ebben a kontextusban különösen fontos a mérnökök, építészek, urbanisták és designerek szerepe. Ahogy ezen a fesztiválon másfél évtizede hirdetjük, a környezetformálás globális cselekvés: ACT GLOBAL! Ha esélyt adunk, találkozásokat hozunk létre, inspirálunk és értékeket őrzünk meg, egy jobb társadalom lehetőségét teremtjük meg.

A Budapesti Építészeti Filmnapok idei filmjei ezzel a környezetformálói felelősséggel néznek szembe: az elemekkel küzdő nagyvárosok, a kiürülő falvak és erdők, a fenyegetett közterek, építészeti emlékek és kulturális szcénák mind globális hatásúvá váló, helyi cselekvések eredményei, mint ahogy a kísérletező tervezői és társadalmi megoldások nyomán létrejövő, új együttélési formák is. Csak rajtunk áll, melyiket válasszuk.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Lépj át a határokon, nézz körül a világban, inspirálódj és cselekedj! Találkozunk március 3-6. között a Toldi moziban!

További információ

Honlap: https://filmnapok.kek.org.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/BudapestArchitectureFilmFestival

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/639983053909645/

Instagram: https://www.instagram.com/budapestarchitecturefilmfest

A FESZTIVÁL PROGRAMJA - JEGYVÁSÁRLÁS