Finn Filmnapok 2019
-

Megosztom

8. Finn Filmnapok

Őszinte filmek Európa északi feléből, egy csipetnyi szaunával és heavy metállal érkezik a nyolcadik Finn Filmnapok a Toldiba.

A jegyek január 31-től kaphatók!

2019. február 6-10. között, immáron nyolcadik alkalommal nyerhetünk betekintést a finn filmes kultúra legjavába, hiszen a Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba. Az idei eseményen az érdeklődők megismerhetik, milyen a mozgó szauna élménye, részt vehetnek egy igazi finn heavy metál partyn, no és persze több alkotó is tiszteletét teszi a vetítések utáni programokon és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szervezett mesterkurzuson.

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, a rendezvény során a jegyvásárlók bepillantást nyerhetnek a finn kultúra és élet igazán érdekes világába. Közelebb kerülhetnek a finnek mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, a nem finn emberek számára esetenként szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erősen gondolkodásra késztethet.
 
A 2019-es nyitónapon Jukka Vidgren és Juuso Laatio rendezte Heavy Túra című vígjáték bemutatóját tekinthetik meg a fesztivál látogatók. Az előadás után a rendezőkkel és a zenekar énekesével beszélgethetnek, majd a Toldi Klubban igazi finn buliban vehetnek részt. 

A második nap az Antti-Heikki Pesonen rendezte Fejjel előre című vérbeli fekete komédia lesz műsoron. A vetítés után a film főszereplőjével és Finnország egyik legkedveltebb színésznőjével, Armi Toivanennel beszélgethetnek az érdeklődők.

A fesztivál harmadik napján A házsártos című 2014-es film folytatása érkezik, amely A házsártos 2. – A jobb napok címet kapta, Tiina Lymi rendezésében. Elegendő csak az ajánló néhány sorát elolvasni és máris érzékelhető, hogy egy vérbeli komédiára számíthat a néző. „Miután mindent letudott és eltemette a feleségét, most éppen meghalni készül. A temetés után saját koporsója készítésébe fog, amikor hirtelen betoppan az élet, unokája képében. A lány beköltözik a Házsártos házába, és ezzel a vén, zsörtölődő férfi új kihívásokkal lesz kénytelen szembenézni. Fergeteges pillanatok és komoly gondolatok követik egymást a két főszereplő együttélése során, ahol nemcsak a háztartás, de az unoka titka is közös.” Ezt követi még aznap a nemzetközileg legelismertebb finn rendező, Klaus Härö Az utolsó jófogás című alkotása, melyet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be. A film betekintést ad a műkincsvásárlás különös világába.

A negyedik napon Virpi Suutari A vállalkozásban c. dokumentumfilmjében két merőben ellentétes finn céget mutat be, amely akár inspiráló példa is lehet a hazai nézőknek. Később A hegedűs című dráma látható Paavo Westerberg rendezésében. Az előadás után lehetőség nyílik beszélgetésre a rendezővel. Az esti film A fordulópont címet viseli Simo Halinen rendezésében. 

Az utolsó nap kínálatát a délutáni rövidfilmválogatással indítják a szervezők, majd az első finn burleszk sztárról készült dokumentumfilmet, a FULL OF LOVE - Jégről pattant című alkotást mutatják be Iina Terho rendezésében. Zárófilmként pedig Inari Niemi rendező rendkívül megható alkotását, a Csodaországot vetítik. 

A nyitó nap alkalmából az érdeklődők megismerkedhetnek a mozgó szauna fogalmával, és ki is próbálhatják azt. Részt vehetnek egy finn metál zenekar koncertjén február 7-én, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szervezett mesterkurzuson, melyet a forgatókönyv író Anna Heinämaa tart. Február 9-én a Toldiban kerekasztal beszélgetést szerveznek a kreatív csapatmunka erejéről. Az beszélgetésben részt vesznek Paavo Westerberg, rendező Armi Toivonen, színésznő és Anna Heinämaa forgatókönyvíró.

http://finnagora.hu/hu

Program:

február 6.
20:00 - Heavy túra (Hevi reissu)     
vendég: Jukka Vidgren és Juuso Laatio rendezők, Samuli Jaskio színész

február 7.
20:00 - Fejjel előre (Päin seinää)
vendég: Armi Toivanen színésznő

február 8.
18:30 - A házsártos 2. - Jobb napok (Iloisia aikoja, mielensäpahoittaja)
21:00 - Egy utolsó jó fogás (Tuntematon mestari)
vendég: Anna Heinämaa forgatókönyvíró

február 9.
15:00 - Vállalkozó (Yrittäjä)
17:00 - Beszélgetés: csapatmunka (Discussion: Teamwork) (Belépés a pénztárban váltott ingyenes jeggyel lehetséges.)
vendég: Armi Toivanen, Anna Heinämaa, Paavo Westerberg
18:15 - A hegedűs (Viulisti)
vendég: Paavo Westerberg rendező
21:00 - Fordulópont (Kääntöpiste)

február 10.
16:00 - Díjnyertes rövidfilmek (Awarded Shortfilms)
18:00 - Jégről pattant (Full Of Love / Pakomatka pakastimesta)
20:00 - Csodaország (Joulumaa)