The American Landscape: Kelly Reichardt filmjei
-

Megosztom

The American Landscape: Kelly Reichardt filmjei

Az amerikai függetlenfilmes világ egyik legeredetibb alkotójának, Kelly Reichardt rendező-forgatókönyvírónak műveiből első ízben rendeznek retrospektív vetítéssorozatot Magyarországon. Az amerikai filmkritikusok által a szerzői filmes világ egyik kulcsfigurájának tartott rendezőnő első öt filmje kerül bemutatásra Budapesten.

Program:

április 22. péntek
18.00 Járatlan út (Meek's Cutoff) '104
20.30 Sötét húzások (Night Moves) '112

április 23. szombat
18.00 Wendy és Lucy (Wendy and Lucy) '81
20.30 Fűfolyó (River of Grass) '81

április 24. vasárnap
18.30 Fűfolyó (River of Grass) '81
20.30 Megfáradt öröm (Old Joy) '83

Facebook-esemény>>

Budapest előtt Prágában, április második felében indul az európai retrospektív vetítéssorozat, ami a “The American Landscape: Kelly Reichardt filmjei” címet viseli. Prágán és Budapesten kívül a filmeket levetítik Bécsben, Varsóban és több európai városban is. A vetítéseken Reichardt életművének legfontosabb darabjait mutatják be, köztük első filmjének, a Fűfolyónak (River of Grass) felújított változatát, amelyet még soha nem játszottak a magyar mozik és amely 1994-ben kezdte diadalútját a Sundance filmesztiválon, majd három Independent Spirit-díjra is jelölték. A River of Grass ezekben a hetekben került újra az amerikai mozikba és lelkes, méltató filmkritikák üdvözölték a régi-új bemutatót.

Kelly Reichardt lenyűgöző életművének állomásai a kortárs függetlenfilmek legjobb darabjai közé tartoznak. Michelle Williams Reichardt több filmjében is főszerepet kapott; közös munkájukból kitűnik, hogy a széles körben ismert színésznő legnagyobb művészi összhangban alkot a rendezőnővel. Még néhány név Reichardt színészei közül, akik tehetségükkel segítettek létrehozni ezeket a különleges érzékenységű filmeket: Dakota Fanning, Jesse Eisenberg, Will Oldham és Peter Sarsgaard is feltűnnek majd a budapesti filmvásznon. “Nagy örömömre szolgál, hogy egy olyan filmes munkáját mutathatjuk be a magyar közöségnek, aki nem hajlandó kompromisszumokra és aki nem adta meg magát Hollywood csábításának. Mindvégig megőrizte sajátos világlátását: ebben a világban gyakori vendég a melankólia, az időt nem a pörgős cselekmény szabja meg, főszereplői pedig átlagéletet élő átlagemberek, akik gyakran a társadalom peremére szorulva tengődnek” -- meséli Irena Kovarova, a New York-i Comeback Company vezetője, a retrospektív vetítések megálmodója és főszervezője.

Kelly Reichardt több díjat is nyert filmjeivel. Legutóbb az idei Sundance Filmfesztiválon kapta meg a Variety magazin Indie Impact-díját legújabb filmjéért, a Certain Women-ért. “Hisszük, hogy Kelly Reichardt egységes, kompakt életműve nagyobb figyelmet érdemel. A The American Landscape: Kelly Reichardt filmjei című retrospektív vetítéssorozat keretében a rendezőnő első öt filmjét vetítjük le. Ezekben a realista filmdrámákban a rendezőnő forma és történetmesélés tökéletes egységét hozza létre. Filmjeit egyedi megközelítés és makacs kíváncsiság jellemzi, amellyel minden alkalommal témája mélyére hatol “ --tette hozzá Irena Kovarova.

Reichardt első filmje, az 1994-es River of Grass (Fűfolyó)bemutatója után megérdemelten került a figyelem középpontjába: nemcsak számos filmes díjra jelölték, de a River of Grass-taz év egyik legígéretesebb elsőfilmjének nevezte a Boston Globe, a Village Voice, a Film Comment, a Paper Magazine és a San Francisco Guardian is. Néhány rövidfilm után (Ode, Then a Year, Travis), 2006-ban Reichardt leforgatta második játékfilmjét, az Old Joy-t (Megfáradt öröm). Az Old Joy-t Manohla Dargis a New York Times-ban “az év egyik legjobb amerikai filmjének” nevezte és elnyerte a Los Angeles-i Filmkritikusok Díját is. A két barát története, akik az oregoni erdőkben sátorozva próbálják megmenteni hajdani barátságukat, már nemzetközi sikereket is elért: ez volt at első amerikai film, amely elnyerte a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Tigris-díjat.

A Wendy and Lucy(Wendy és Lucy)2008-ból egy lány története, aki kutyájával útnak indul, hogy átautózzon Amerikán egy jó állás reményében. A lendülete azonban megtörik, miután lerobban az autója és Oregonban ragad. A Wendy and Lucy Reichardt és Michelle Williams első közös filmje, amit a 2010-es Meek’s Cutoff(Járatlan út)követett. A Michelle Williams főszereplésével készült anti-Western egy XIX. századi megtörtént esetet dolgoz fel és Oregon kopár, sivatagos tájain játszódik. A film bekerült a Velencei Fesztivál versenyprogramjába, ahol 2013-ban volt a premierje Reichardt következő filmjének, a Night Moves-nak (Sötét húzások) is. A Night Moveshárom harcos környezetvédőről szól, akik felrobbantanak egy gátat, de nem számolnak tettük beláthatatlan következményeivel.

Kelly Reichardt a floridai Miami-Dade megyében született és nőtt fel. Már egész fiatalon érdeklődni kezdett a fényképészet iránt. Apja gépét kezdte el először használni, aki, rendőrtiszt lévén, főleg helyszínelésre használta a fényképezőgépet. A bostoni Szépművészeti Múzeum iskolájában kapott művészeti oktatást, majd filmforgatásokon dolgozott különböző beosztásokban. Rendezőként művészek és producerek jól bevált csapatával dolgozik évek óta; köztük a regényíró Jon Raymonddal, aki egy kivétellel mindegyik játékfilmjében közreműködött. Filmjeiben Reichardt a valódi és metafizikai értelemben vett utazást járja körül. Időszerű témák, a társadalom peremén egyensúlyozó karakterek kapnak nála központi szerepet, alig hallható hangokat és szokatlan nézőpontokat előtérbe helyezve Reichardt arra kényszeríti nézőit, hogy minden apró részletre odafigyeljenek, ami a vásznon vagy a vásznon kívül történik. Legújabb filmje, a Certain Women,újra a nagyszerű Michelle Williams-szel három nő történetét meséli el és a Montana állambeli Livingstone-ban játszódik. A film alapjául Maile Meloy novállai szolgáltak. A Certain Women-t néhány hete hatalmas kritikai sikerrel mutatták be a Sundance Filmfesztiválon

A vetítéssorozat szervezője a Comeback Company, a Cinema Aero, az Aerofilms és az Oscilloscope Laboratories közreműködésével, támogatói a prágai Amerikai Nagykövetség, a Trust for Mutual Understanding, a Fandor és a Cseh Állami Filmalap. További partnerek a CEC ArtsLink, a Kino Lorber és a Filmbox.