Budapesti Klasszikus Film Maraton 2023
-

Megosztom

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2023

2023. szeptember 12. és 17. között immár hatodik alkalommal rendezzük meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi filmfesztiválját. 

A fesztivál idén is a kedvelt helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, de most sem maradhatnak el a népszerű és látványos szabadtéri vetítések a Bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt változatos szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható.

A fesztivál kiemelt témája ebben az évben a Korda univerzum, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált magyar rendező-producer, Korda Sándor születésének 130. évfordulója alkalmából. A program nem csak Korda Sándor pályáját és fontosabb filmjeit mutatja be, hanem azt az izgalmas szellemi közeget, azokat a magyar és nemzetközi munkatársakat is, akik közreműködtek a második világháború utáni brit filmipar megteremtésében, többek között a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét és a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost. A brit fókuszhoz kapcsolódóan vetítjük majd a híres alkotópáros, Pressburger Imre, azaz Emeric Pressburger és Michael Powell filmjeit. Kettejük különleges együttműködése olyan utánozhatatlan világot teremtett, amely ma is lenyűgözi a nézőt. A filmjeikből válogatott szekció elsősorban ezt a sokszínűséget kívánja illusztrálni.

Bemutatásra kerülnek André de Toth (Tóth Endre) restaurált magyar filmjei és válogatunk az amerikai produkcióiból, de Hollywoodhoz a Paramount stúdió és annak magyar alapítója, Adolph Zukor filmjein keresztül is kapcsolódunk.

A fesztivál további szekcióiban a sport és mozgókép témában keresünk új megközelítéseket, fontos női alkotókat mutatunk be, illetve a filmek segítségével visszarepülünk az időben, hogy megismerjük a 150 éves Budapestet és felújított filmjeivel idézzük meg a magyar közönség örök kedvencét, Latabár Kálmánt. Tavaly a Pathé Baby 9.5 mm-es keskenyfilmes formátumot ünnepeltük, idén pedig nem feledkezünk meg a 16 mm-es keskenyfilmes formátum 100. születésnapjáról. A szeptemberben nyíló Jean Renoir kiállításhoz kapcsolódó filmprogrammal folytatódik az együttműködés a Szépművészeti Múzeummal.

Ismét lesz Budapest Classics Lab konferencia, ahol hazai és nemzetközi szakemberek mutatják be a filmtörténet izgalmas fejezeteit és a legújabb filmarchívumi felfedezéseket. A fesztivál népszerű oktatási programja is folytatódik: diákvetítések, beszélgetések, játszóház várják majd a fiatalokat. Hagyománnyá válik a tavaly nagy sikerrel indult kezdeményezés, idén is lesz olyan szekció, amit diák kurátorok állítanak össze a közönségnek.

A fesztivál kiemelt szakmai partnerei Martin Scorsese filmmegőrzést és filmrestaurálást támogató alapítványa, a The Film Foundation, a BFI, a Cinémathèque française, a Paramount Archive, valamint folytatódik az együttműködés a kulturális intézetekkel, nagykövetségekkel és más filmarchívumokkal és filmes szervezetekkel.