Cseh és Szlovák Filmkarnevál
-

Megosztom

Cseh és Szlovák Filmkarnevál

2015. február 25-28. között Cseh és Szlovák Filmkarnevál névvel tartunk filmnapokat a Toldi moziban. A fesztivál szlogene: Nézz a szomszédod képébe!

Virágkorát éli a két ország koprodukciós filmgyártása, amelyben a cseh és szlovák alkotók mellett a szlovákiai magyar művészek is fontos szerepet játszanak. Hét filmmel és egy többnyelvű záróbulival jelentkezik február végén a Cseh és Szlovák Filmkarnevál, melynek fő támogatója a Staropramen, a világ 1. számú prágai söre.

Az utóbbi évek legnagyobb sikerű, döntő többségében  cseh-szlovák koprodukcióban készült filmjeit mutatják be a Szlovák Intézet és a Cseh Centrum a budapesti Toldi moziban egy télzáró közös rendezvényen. A Filmkarnevál hangulatát adó rendezőkkel, színészekkel Veiszer Alinda moderátor beszélget. Szombaton a Staropramen jóvoltából egy többnyelvű zenés ünnepséggel zárul a négynapos esemény.

Az itt látható játék- és dokumentumfilmek a jelen és a közelmúlt problémáit dolgozzák fel, jellemzően erős társadalmi háttérábrázolással, és mindig személyes megközelítésben. Találhatunk közöttük elmélyülő, komoly, de groteszk műveket egyaránt.

A Filmkarnevál nyitófilmje, a Fair play c. dráma a szocialista Csehszlovákia élsportolóinak kegyetlen világába vezet. A Kiút, a legtöbb szakmai elismerést arató cseh film, amely négy kategóriában is elnyerte a cseh kritikusok díját, egy észak-csehországi ipari városban élő roma lány személyes drámája. Egy rendhagyó dokumentumfilm és hozzá kapcsolódó beszélgetés újra felidézi Bohumil Hrabal életútját, akinek tavaly ünnepeltük századik születésnapját.  A Mézeshetek rendezője az a Jan Hřebejk, aki 1999-es Kuckók című filmjével indította újra a két ország filmesei közötti intenzívebb együttműködést, amikor a főbb szerepeket szlovák színészekre osztotta filmjében, ami akkoriban teljesen egyedi és nagy visszhangot kiváltó eset volt.  Az Elnökjelölt című politikai thriller témája a köztársaságielnök-választás manipulációja. Peter Kerekes, az egyik legsikeresebb szlovák dokumentumfilmes kedvenc dokumentumfilmjét hozza magával, amely a kassai uszoda 66 szezonjáról mesél. A fesztivál legfiatalabb rendezője, a főiskolás Molnár Csaba filmje A rendes ember, egy határmenti városba vezeti a nézőt.

A vetítéseket Veiszer Alinda moderátor beszélgetéssorozata kíséri, melyben színészeket és rendezőket szólaltat meg.
A Filmkarnevál záróeseménye a Szlovákiában és Csehországban is nagyon népszerű magyar származású énekesnő és színésznő Szidi Tobias koncertje lesz.

A filmek alkotói közül a meghívást elfogadták:
Bárdos Judit (SK), a Fair Play című film főszereplője
Andrea Sedláčková (CZ), a Fair Play című film rendezője

Oliver Malina-Morgenstern (CZ), a Bohumil Hrabalról szóló dokumentumfilm rendezője
Tomáš Mazal (CZ), a Bohumil Hrabalról szóló dokumentumfilm szereplője, Hrabal szakértő

Peter Kerekes (SK), a 66 szezon című film rendezője
Molnár Csaba (SK), A rendes ember című film rendezője

A fesztivál részletes programja:

február 25. szerda
19.00 nyitófilm Fair PlayJegyvásárlás>>
cseh/szlovák/német filmdráma, 2014, 100’ | cseh, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Andrea Sedláčková | Forgatókönyv: Andrea Sedláčková | Operatőr: Jan Baset Střítežský
Szereplők: Bárdos Judit, Aňa Geislerová, Eva Josefíková, Roman Luknár, Ondřej Novák, Ondřej Malý
Csehszlovákia, 1983. Egy ígéretes fiatal rövidtávfutó lány bekerül a csúcssportolókat felkészítő központba. Anyja és edzője is azt reméli, hogy megfelelő felkészüléssel sikerül kijutnia az olimpiára. Tudtán kívül doppingolni kezdik, ennek köszönhetően egyre javulnak az eredményei, viszont jelentkeznek az első egészségügyi problémák is. A lány úgy dönt, saját erőből is eléri az olimpiai küszöböt, és ha sikerül kijutnia külföldre, végre találkozhat disszidens apjával is.
A film után Veiszer Alinda beszélget a rendezővel és Bárdos Judit főszereplővel.

február 26. csütörtök
18.00 Bohumil Hrabal "Így történt, hogy…" / "Takže se stalo, že..."Jegyvásárlás>>
cseh dokumentumfilm, 2014, 72’ | cseh, magyar felirat
Rendező: Oliver Malina-Morgenstern | Forgatókönyv: Martin Suja, Oliver Malina-Morgenstern | Operatőr: Oliver Malina-Morgenstern
Szereplők: Bohumil Hrabal (archív), Egon Bondy (archív), Vladimír Boudník (archív), Jiří Menzel, Oldřich Kaiser, Jan Němec, Petr Koliha, Tomáš Mazal, Josef Jan Kopecký, Aleš Dvořák, Tereza Vodochodská, Veronika Stasiowská
Bohumil Hrabal születésének századik évfordulójára készült ez a játékfilmes részletekkel dúsított dokumentumfilm, amelyben archív felvételeken megszólal a Sörgyári capriccio és számosmás népszerű írás szerzője. Mesélnek róla barátai és az írásait megfilmesítő rendezők (Jiří Menzel, Jan Němec, Petr Koliha), sőt a szigorúan ellenőrzött forgalmista, Miloš Hrma is.
A film után beszélgetés a  rendezővel és Tomáš Mazal Hrabal szakértővel, a film egyik szereplőjével.

20.00 Elnökjelölt / Kandidát, r. Jonáš KarásekJegyvásárlás>>
szlovák/cseh thriller, 2013, 106’ | szlovák, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Jonáš Karásek | Forgatókönyv: Maroš Hečko, Michal Havran, Petr Balko | Operatőr: Tomáš Juríček
Szereplők: Marek Majeský, Monika Hilmerová, Michal Dlouhý, Michal Kubovčík
Az Elnökjelölt egyszerre cinikus thriller és politikai szatíra, melynek háttere a mai Pozsony popkultúrája és sznobizmusa.  A film eseményei a köztársasági elnök-választást megelőző két hónapban játszódnak, és a média hatalmát és manipulációs képességeit mutatják be.

február 27. péntek
18.00 66 szezon / 66 sezón, r: Peter KerekesJegyvásárlás>>
szlovák/cseh dokumentumfilm, 2003, 86’ | cseh-magyar-szlovák, magyar felirat
Rendező: Peter Kerekes | Forgatókönyv: Peter Kerekes | Operatőr: Martin Kollár, Boris Bočev
Szereplők: Bandor Éva, Kateřina Pošová
Peter Kerekes stilizált dokumentumfilmje sűrített formában mutatja be egy kassai uszoda 66 szezonját. A film a szereplők élettörténetein, régi képein és mai visszaemlékezésein keresztül mutatja be a holokauszt és a kommunizmus korszakát. A rendező elemi játékosságának köszönhető a tragikus események és emléktöredékek édes-keserű humora.
A film után Veiszer Alinda beszélget Peter Kerekes és Molnár Csaba rendezőkkel.

20.00 Kiút / Cesta ven, r. Petr VáclavJegyvásárlás>>
cseh filmdráma, 2014, 103’ | cseh, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Petr Václav | Forgatókönyv: Petr Václav | Operatőr: Štěpán Kučera
Szereplők: Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Ferencová-Zajacová, Milan Cifra, Natálie Hlaváčová, Sára Makulová
Egy erős akaratú fiatal anya története, aki nem akar megbékélni hátrányos társadalmi státuszával, és igyekszik egy jobb életet kiharcolni önmaga és kislánya számára. A kilátástalan helyzetből kivezető utat ritkábban a szerencse, gyakrabban inkább a csalódások szegélyezik. Bátorsága és az anyai ösztöne segítik abban, hogy megküzdjön az akadályokkal, legyenek azok adósságok, a többségi társadalom kirekesztése vagy a saját közösségén belüli problémák.

február 28. szombat
17.00 A rendes ember  / Dobrý človek, r. Molnár CsabaJegyvásárlás>>
szlovákiai magyar játékfilm, 2013, 62’ | szlovák-magyar, magyar felirat
Rendező: Molnár Csaba | Forgatókönyv: Molnár Csaba, Varga Emese | Operatőr: Lukáš Teren
Szereplők: Jakubecz László, Bandor Éva, Mokos Attila, Benkő Géza, Dráfi Mátyás, Olasz István, Bárdos Judit
Egy határmenti kisváros lakóinak története, szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról. Zoltánt, a komáromi villanyszerelőt meglátogatja egy angyal, és feladatot ad neki: három nap alatt legalább három embert kell boldoggá tennie a környezetében, különben nem biztos, hogy megéri a másnapot. A jámbor főhős rögvest munkához lát, ám a melankolikus kisváros lakói nem mutatkoznak túl nyitottnak a boldogságra.

19.00 Mézeshetek  / Líbánky, r. Jan HřebejkJegyvásárlás>>
cseh/szlovák filmdráma, 2013, 98’ | cseh, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Jan Hřebejk | Forgatókönyv: Petr Jarchovský | Operatőr: Martin Štrba
Szereplők: Aňa Geislerová, Stanislav Majer, Kristýna Nováková-Fuitová, Jiří Černý
Menyasszony, vőlegény, de szép mind a kettő… pedig már nem is először házasodnak. Minden jól indul, az esküvő után a násznép a családi birtokon ünnepel, amikor felbukkan egy hívatlan vendég. De ki ez az alak, és hogyan került ide? Egy ártatlan potyázó, aki csak enni-inni szeretne? Vagy az ifjú pár múltjából bukkant elő? De kiéből? Megjelenésével repedezni kezd az esküvői cukormáz. Ettől a pasitól jó lenne minél előbb megszabadulni, hiszen nem kell minden titkot kifecsegni!

21.00 fesztiválzáró Szidi Tobias & Band koncert
A magyar származású szlovák énekes- és színésznő bársonyos hangja három nyelven – magyarul, csehül és szlovákul – szólal meg Budapesten. Szidi Tobias a pozsonyi Astorka Színház tagja, számos cseh és szlovák filmben is játszott, 6 szólólemeze jelent meg,melyek közül az egyik aranylemez lett. Együttműködik a legendás Hapka-Horáček dalszerzőpárossal, a prágai alternatív zenei színtér két kiemelkedő alakjával és más kiváló cseh és szlovák zenészekkel. Csehországi és szlovákiai teltházas koncertjei után Szidi Tobias és zenekara a budapesti közönség számára is felejthetetlen élményt ígér.

A filmekhez és a beszélgetésekhez jó szórakozást kíván a Staropramen, a rendezvény főtámogatója!

További információkért látogasson el az alábbi oldalakra:
 
https://www.facebook.com/csehcentrum
https://www.facebook.com/sibudapest
http://budapest.czechcentres.cz/program/osszes-program/cseh-es-szlovak-film-karneval