Cseh filmkarnevál 2017
-

Megosztom

Cseh filmkarnevál 2017

Érdekelnek a legújabb cseh filmek, de a legközelebbi cseh mozi is túl messze van? Gond egy szál se, mert a Cseh Filmkarnevál idén is elhozza a legjobbakat.

Budapest, Toldi Mozi // 2017. február 22-26.

Csatlakozz a Facebook-eseményhez >>

Program:

22-én 19:00
Sosem vagyunk egyedül // Nikdy nejsme sami
Dráma
Csehország, 2016, 105 perc
Rendezte: Petr Václav
Egy paranoid börtönőr és családja egy kies főút mellett elnyúló faluba költözik. Összehaverkodik új szomszédjával, a munkanélküli hipochonderrel, akit a helyi vegyesboltban dolgozó felesége tart el. A megfáradt nő szemet vet az éjszakai klub kidobófiújára, de az a sztriptíztáncos csajt szereti. Ő azonban gyermeke apjára vár, aki épp a közeli börtönben hűsöl, ahol a börtönőr is dolgozik. Napjaink és a benne elő emberek drámája, akik az őket körülvevő démonok áldozatai és okozói is egyben.

23-án 19:00
Én, Olga Hepnarová // Já, Olga Hepnarová

Önéletrajzi/ Dráma / Történelmi/ Pszichológia
Csehország / Lengyelország / Franciaország / Szlovákia, 2016, 105 perc
Rendezte: Tomáš Weinreb, Petr Kazda
Feljogosítja a legmélyebb személyes megalázottság érzése az embert arra, hogy mások életére törjön? Egy magányos, elhatárolódó, fiatal nő 1973-ban beült egy teherautóba, és Prága belvárosában megölt nyolc embert. Tettét a társadalom elleni bosszúnak tekintette, amellyel megfizetett az élete során őt ért sérelmekért. 1975-ben Olga Hepnarová volt az utolsó nő, akit Csehszlovákiában kivégeztek.

24-én 19:00
FC Roma

Dokumentumfilm
Csehország 2016, 76 perc
Rendezte: Tomáš Bojar, Rozálie Kohoutová
Új csapat indul a cseh foci legalacsonyabb osztályában. Az FC Roma a děčíni járási bajnokság csapata, amelyet többségében roma játékosok alkotnak. „Ha én valakit nem szeretek, akkor azt le akarom győzni." - mondja a edzőjük, Pavel Horváth. Az ellenfelek azonban máshogyan látják ezt, a többség bojkottálja őket. Különös szezonnal indít így a klub, többnyire játék nélkül nyeri a meccseket 3:0-ra. Az FC Roma focistái azonban nem veszítik el a humorérzéküket, a pályán és azon kívül is harcolnak. Ez pedig néha nehezebb, mint gondolták volna: eltűnnek a labdák, a játékosok füveznek, a szurkolók ordítoznak, hogy húzzanak inkább dolgozni. A táblázatban viszont egyre magasabbra kerül a csapat. Sikerülhet magasabb osztályba jutni a játékosoknak, és meggyőzni a környezetüket, hogy ők nem egy agresszív banda, egyszerűen csak focizni szeretnének?

25-én 19:00
Tigris elmélet // Teorie tygra

Vígjáték / Dráma
Csehország, 2016, 101 perc
Rendezte: Radek Bajgar
Adott egy halott após, aki helyett mindig a felesége döntött, abban a hitben, hogy ő tudja a legjobban, mi a jó és helyes, nem respektálva férje egyetlen óhaját vagy kérését sem. Vejük, Jan a temetésen döbben rá, hogy tennie kell valamit, ha nem akarja ugyanígy végezni. Vajon feléleszthető még a megfélemlített házinyúlban a féktelen és szabad tigris?

26-ám 19:00
A tanítónő // Učitelka

Dráma
Csehország / Szlovákia, 2016, 102 perc
Rendezte: Jan Hřebejk
Az általános iskola igazgatónője rendkívüli szülői értekezletet hív össze, mert az a pletyka terjed, hogy a kedves és empatikus osztályfőnök benyomását keltő új tanítónő a diákjain keresztül manipulálja a szülőket. A kisebb szívességektől a komolyabb anyagi ellenszolgáltatásokon át a lehetséges szerelmi viszony víziójáig sok minden felmerül.