Finn Filmnapok 2014
-

Megosztom

Finn Filmnapok 2014

A Finn Filmnapok fénye világít újra októberben Budapesten

Október 17-21. között immár negyedik alkalommal lesz Finn Filmnapok a Toldi moziban. A fesztivál a korábbi évek programjához hasonlóan most is a legújabb finn dokumentum- és játékfilmekből válogat.

Az idei budapesti mustra egyik legerősebb alkotása Tonislav Hristov dokumentumfilmje, A szerelem mérnökei, melya Docpoint elnevezésű finn dokumentumfilm fesztivál győztes alkotása volt 2014-ben. Vetítik majd Pirjo HonkasaloBeton Éjszakacímű alkotását, mely begyűjtötte a Finn Filmfesztivál összes nagyobb díját, köztük a 2013 Legjobb Filmje díjat, és még Oscar díjra is jelölték.

A Finn Filmnapok nyitófilmje a Love & Engineering című dokumentumfilm lesz, mely napjaink randevúzási szokásait, az ismerkedés nehézségeit mutatja be fiatal mérnök férfiak szemszögéből. A film után egy feltörekvő új finn rockbanda, a Maailmanlopun tyttö ja hyeenat (Világvége lánya és a hiénák) ad koncertet legújabb dalaiból a felújított Toldi moziban.

A Finn Filmnapok keretén belül a filmrajongók megnézhetik A Hazafi című filmet Arto Halonentől, a Sötét vizek felett című filmdrámát az egyik legismertebb finn filmszínésszel Peter Franzennel a főszerepben. Jukka Kärkkäinen és Sini Liimatainen filmjét a Valaha életről álmodtam, valamint Miia Tervotól a Santra és a beszélő fák című művet.

A filmekről további információ és a filmek hivatalos trailerei megtalálhatóak a Finn Filmnapok hivatalos Facebook oldalán a http://bit.ly/finnfilmnapok2014 címen.

PROGRAM:

Október 17., péntek 
20:00 A szerelem mérnökei (Love & Engineering)
· a vetítésen a film alkotói is jelen lesznek
21:20 Kérdések és válaszok
22:00 Maailmanlopun tyttö ja hyeenat koncert

Október 18., szombat
18:30 Dal (Laulu)
20:30Betonéjszaka (Betoniyö)

Október 19., vasárnap
18:30 Valaha életről álmodtam (Näin unta elämästä)
20:30 A Hazafi (Isänmaallinen mies)

Október 20., hétfő
18:30 Jégország (Keinolumikylä)
20:30 Sötét vizek felett (Tumman veden päällä)

Október 21. kedd
18:30 Santra és a beszélő fák (Santra ja puhuvat puut), Az indítómester (Ajomies)
20:30 Korso (Korso) 

A filmeket finn nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetítjük.