Japán Filmhét – Gasztrofilmek a terítéken
-

Megosztom

Japán Filmhét – Gasztrofilmek a terítéken

A Japán Alapítvány szervezésében:

2017. június 13-17. (keddtől szombatig)

Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Az idei Japán Filmhét témája a gasztronómia. Az idén bemutatott öt filmből nemcsak a tradicionális japán konyhaművészetbe nyerhetünk betekintést, hanem egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is. A filmek változatos műfajúak, van köztük történelmi dráma és vígjáték is, egy valami azonban mindegyik történetben közös: a főszereplők fáradhatatlanul küzdenek, hogy elsajátítsák választott mesterségük fortélyait. Történeteikből láthatjuk, ahogy a gasztronómia hagyományain keresztül saját gyökereikhez is utat találnak.
Az elmúlt évek filmterméséből kiválasztott öt alkotást most először láthatja moziban a magyar közönség. A filmeket japánul, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítjük. A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket a Toldi mozi jegypénztárában árusítják.

Június 13. (kedd), 19:00:
Akanezora - Bíbor égbolt
Rendezte: HAMAMOTO Masaki
(2007, 120 p)
A történet az Edo korban játszódik (1603-1868). Főszereplője Eikichi, aki tofukészítőként próbál szerencsét Edo-ban (mai Tokió). Amikor Eikichi megnyitja Kyo-ya névre hallgató saját üzletét, régi nagy álma válik valóra. Hamarosan feleségül veszi Ofumit, akivel – a kezdeti nehézségek ellenére – sikerül felvirágoztatnia a boltot. Legidősebb fiuk azonban jelentős adósságot halmoz fel, mely végül az egész család sorsát veszélybe sodorja. A családtagoknak össze kell fogniuk, hogy megvédjék örökségüket. A megható történet mellett a film lenyűgöző képekkel mutatja be a korabeli Edo hangulatát és a lakosok életmódját.
A film az ismert japán író, Yamamoto Ichiriki regénye alapján készült.

Június 14. (szerda), 19:00:
Tengerfedő
Rendezte: TOYOSHIMA Keisuke
(2015, 84 p)
Miután megelégelte a tokiói nagyvárosi életet, Mari hazaköltözik tengerparti szülővárosába. A lány Tokióban díszlettervezőként dolgozott, a csendes kisvárosban viszont kakigoori (japán jégkása) készítéséből akar megélni. Saját boltot nyit, amit önerőből újít fel és egy Hajime nevű lány segítségével üzemeltet. Hajime nehéz időszakot él meg: nagyanyját nemrégiben veszítette el, amit még nehezebb feldolgoznia, mint az arcán látható égési sérülést. A két lány mindent megtesz azért, hogy üzletüket felvirágoztassák, barátságuk pedig erőt ad, hogy közösen nézzenek szembe múltjukkal.
A film a népszerű japán írónő, Yoshimoto Banana regénye alapján készült.

Június 15. (csütörtök), 19:00:
Szőlőkönnyek
Rendezte: MISHIMA Yukiko
(2014, 117 p)
A testvérpár Ao és Roku közösen vezetik kis hokkaidói gazdaságukat. Az idősebb Ao Tokióból hazatérve beleveti magát a bortermelésbe, hogy a fekete gyémántnak nevezett Pinot noir szőlőfajtából elkészítse álmai borát. Bár kísérletei rendre kudarcot vallanak, kitartóan küzd tovább, hogy célját elérje. Egy nap váratlan vendég jelenik meg a gazdaságban. Erika, a lakókocsival érkező gyönyörű nő hamarosan feje tetejére állítja a két testvér életét.
A film Sorachi tartomány (Hokkaidó) mesés tájain játszódik.

Június 16. (péntek), 19:00:
Ezüstkanál
Rendezte: YOSHIDA Keisuke
(2014, 111 p)
Yuugo városi gyerekként kerül a vidéki Ooejo Mezőgazdasági Szakközépiskolába, melybe elsősorban földműves családok sarjai járnak. Míg az iskola diákjainak zöme szülei hivatását követve tanulja lelkesen a gazdálkodást, Yuugo teljesen bizonytalan saját jövőjével kapcsolatban. Gyakorlatát egy tejgazdaságban végzi, ahol gyakran humoros helyzetekbe keveredik, és megpróbáltatások egész sorát kell kiállnia a számára idegen közegben.
A film Arakawa Hiromu azonos című mangája (Gin no Saji) alapján készült, a népszerű történetből anime adaptáció is született.

Június 17. (szombat), 19:00:
Karaage USA
Rendezte: SEGI Naoki
(2014, 95 p)
Ayane öt év távollét után hazatér Amerikából, és magával hozza nevelt lányát, Shirley-t. Szülővárosa az Oita prefektúrabeli Usa, ahol édesapja egy karaage (olajban sült csirkehús) éttermet üzemeltet. Apja – a család többi tagjával ellentétben – nem hajlandó elfogadni lánya mostohagyermekéhez fűződő viszonyát. Noha Ayane ki nem állja a karaagét, amikor apja egy nap kórházba kerül, viszolygását félretéve úgy dönt, hogy részt vesz az éves Karaage Karneválon és beletanul a családi mesterségébe.

Japán Filmhét – Gasztrofilmek a terítéken