JÖN A 10. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK!
-

Megosztom

JÖN A 10. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK!

Március 8-11. között rendezik az idén 10 éves Budapesti Építészeti Filmnapokat a Toldi Moziban. A fesztivált szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) immár 10 éve hozza el évről évre Budapestre a legjobb építészettel és a várossal foglalkozó filmeket. A több mint 30 filmből álló válogatást 7 tematikus blokkba osztva, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik, melyek Magyarországon kizárólag a Budapesti Építészeti Filmnapokon lesznek láthatóak.

A fesztivált tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indította a KÉK, hogy a bemutatott filmeken keresztül másképpen tudjunk tekinteni a körülöttünk élő városra, felfigyeljünk a városi életben, társadalomban, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségekre. A fesztivál célja, hogy kölcsönhatásban éljen Budapesttel, reflektáljon a város átalakulására: éppen ezért a fesztivál programjába minden évben olyan filmeket válogatnak, amelyek az átélt változásokat helyezik új megvilágításba vagy nemzetközi kontextusba.

A fesztivál címadó válogatása, a Residents for presidents!című blokk filmjei példát mutatnak arra, hogy miként működhet egy alulról szerveződő város például a közterek aktiválásán vagy új városhasználati módok bevezetésén keresztül, vagy akár az aktív civilek polgármesteri székbe kerülésével, mint ahogyan az Barcelonában történt. A blokk célja, hogy felrázzon és olyan szempontokat adjon, amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy élhetőbb környezet megteremtésére.

A fesztivál fő fókusza Budapest egyik időzített bombája, a lakhatási válság: az elmúlt évek meredeken emelkedő ingatlanárai egyre több fiatalt, családot és egyedülálló embert állítanak megoldhatatlan kihívások elé. A Zsákmányul ejtett város című blokk filmjei is igazolják, hogy a magyar főváros ezzel nincs egyedül: a spekulatív ingatlanfejlesztés, a szociális lakásállományok felszámolása, a lakáshitelek bedőlése és a lakásokat rövidtávú bérleményekké alakító turizmus számos nagyvárosban lehetetlenítették el egész társadalmi csoportok életét.

A Szárépítész elmékcímű blokk filmjei két építészóriás elméjébe engednek betekintést. Rem Koolhaas életművét, privilegizált nézőpontból, a holland sztárépítész fiának kameráján keresztül követhetjük nyomon. A BIG Time című dokumentumfilm pedig Bjarke Ingels sztárépítészt követi hat éven át, miközben két legnagyobb projektjét igyekszik megvalósítani: a New York-i W57 felhőkarcolót és a 2 World Trade Center névre hallgató toronyházat.

A városról az épületekre közelítve, az építészet főszereplőire, a tervezőkre, az építőmunkásokra és az épületekre koncentrálnak a fesztivál filmjei. Hogyan gondolkoznak azok az építészek, akik az elmúlt évtizedben újragondolták az építészet szerepét és eszköztárát? Hogyan zajlik a közösségi tervezés folyamata? Miként élik meg egy új épület megszületését a rajta dolgozó munkások? Hogyan alakul egy funkcióját elvesztett épület, stílus vagy technológia sorsa?

Mindez kiderül 2018. március 8-11. között a Toldi moziban, ahol ráadásként az elmúlt 9 év kedvenc közönségfilmjét is bemutatják.

Épületben laksz? Szereted a mozit és a filmeket? Akkor március második hétvégéjén a Toldi moziban a helyed!

10. Budapesti Építészeti Filmnapok
Időpont: 2018. március 8-11.
Helyszín: Toldi Mozi, 1054 Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Facebook esemény: www.facebook.com/events/785983448252548/

PROGRAM

MÁRCIUS 8. CSÜTÖRTÖK

19:00 Jane polgár - Csata a városért

MÁRCIUS 9. PÉNTEK

16:00 Válogatás a Lechner Tudásközpont archívumából
17:45 A repülő szerzetesek temploma
Dizájn, a tervezés igéje
vetítés és beszélgetés a Leftloft munkatársával, Francesco Cavalli kreatív igazgatóval
18:15 A zsákmányul ejtett város
20:00 BIG Time
vetítés és beszélgetés Boromissza Júliával, Csirmaz Domonkossal és Kalászi Zoltánnal, a BIG-iroda egykori vendégeivel
20:15 Közfürdő
Megastruktúrák
A novgorodi űrhajó

MÁRCIUS 10. SZOMBAT

11:45 BIG Time
13:30 A cement íze
15:15 Ha te nem, akkor senki – rövidfilm-válogatás
bevezető Valentina Gordejeva rendezővel
vetítés és beszélgetés magyar nyelven a városi térhasználatról Szerencsés Ritával (Budapest100, MoME), Tömör Miklóssal (VaLyo) és Lakner Antallal (Téreltérítés)
15:30 Addisz-Abeba, Kína új virága
Álombirodalom
17:45 Togliatti(grad)
vetítés és beszélgetés Federico Schiavi rendezővel
18:00 Kevesebből többet
vetítés és beszélgetés Mario Novas rendezővel
20:15 Megfosztás – Svindli a szociális bérlakások körül
20:30 REM

MÁRCIUS 11. VASÁRNAP

15:00 Amit mi alkottunk
15:15 Bloki
Larry és Janet kiköltöznek
17:00 Városi hangspektrum
Kié a város?
bevezető Marina Schnider rendezővel
vetítés és beszélgetés Hans Christian Post rendezővel és Karoline Schulz vágóval
17:30 Büszkeség és beton
Matache - Berzei-Buzești
vetítés és beszélgetés Dragoș Lumpan rendezővel és Monica Sebestyen fesztiváligazgatóval (UrbanEye)
19:00 REM
20:15 A Velence-szindróma
20:30 Adát polgármesternek!