Little Europe Filmfesztivá
-

Megosztom

Little Europe Filmfesztivál

Szex, drogok és egy kis (nagy) Európa: a közép-európai kortárs film keresztmetszetben

Április 25-27. között indul világhódító útjára a Little Europe Filmfesztivál. A nemzetközi filmszemle elsődleges célja, hogy bemutassa az elmúlt évek közép-európai játék- és dokumentumfilmes termésének legjavát. Az első, kísérleti kiadásnak a Toldi mozi ad otthont és hat európai kulturális intézet együttműködésében valósul meg.

A három napos Little Europe Filmfesztivál összesen hét játékfilmet és két dokumentumfilmet mutat be. "A fesztivál dramaturgiája egyszerre igyekszik megerősíteni és lerombolni a különböző nemzetek mentalitásáról és filmművészetéről alkotott sztereotípiákat." – mondták el a szervezők. A filmek összesen hat országból érkeznek, és ezáltal mélyreható és érdekfeszítő betekintést nyújtanak az egyes régiók életébe, jellegzetességeibe. Több vetítés is filmes beszélgetéssel zárul.

A fesztivál nyitófilmje, az LMBT+ tematikára összpontosító román Pipacsmező erős kezdést biztosít. Kerekes Péter szlovák rendező 107 anya című doku-fikciós filmjével mutatkozik be, amely egy ukrán női börtön személyes tragédiákkal átitatott környezetében játszódik. A gazdag műfaji palettát életrajzi film is színesíti: a díjnyertes Il Boemo című film Josef Mysliveček cseh barokk zeneszerző viharos sikerektől és bukásoktól sem mentes életét mutatja be. Az osztrák filmművészetet egy meglehetősen fordulatos film, az Oscar-díjas rendező, Stefan Ruzowitzki Hátország c. filmje képviseli. A film egy háborús veterán történetét meséli el, aki a háború utáni Bécsben egykori harcostársai gyilkosa után nyomoz. Adam Sedlák cseh rendező BANGER. című tematikailag és formailag is friss alkotása Alex, egy fiatal rapper tragikomikus éjszakai ámokfutását követi végig – a fiú álma, hogy egy híres cseh rapperrel vegyen fel egy dalt, miközben visszahódítja barátnőjét. A Piargy című fekete-fehér film egy modernkori szlovák Szodoma és Gomorra, egy falu történetét meséli el: "[A film] a szerelem és a szenvedély nyelvén meséli el a történetet, biztos vagyok benne, hogy mindenki meg fogja érteni." – nyilatkozta a főszereplő Pecháček Judit, aki a film utáni beszélgetésen a fesztivál vendége lesz. Az Egymással szemben című román dokumentumfilm egy intim családi dráma, amely a társadalom mentális betegekhez való hozzáállásának kérdéseit feszegeti. A Holtpont című szlovén film két különböző társadalmi csoportból származó pár találkozását mutatja be, akiknek életét egy végzetes éjszaka egyszer s mindenkorra megváltoztatja. Az Amatőrök című lengyel film középpontjában egy Down-szindrómás színészekből álló amatőr színtársulat áll, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy igazi színházban lépjenek fel.

A vetítések kísérőprogramjaként a fesztiválon öt beszélgetésre kerül sor az alkotókkal. Míg a Pipacsmező című nyitófilmet Eugen Jebeleanu rendezővel folytatott beszélgetés követi, addig a Piargy című filmről Pecháček Judit színésznő, a 107 Anyáról  pedig Kerekes Péter rendező beszélget.  Szlovéniát Vinko Möderndorfer rendező, Lengyelországot pedig Iwona Siekierzyńska rendező és Waleria Siekierzyńska társíró képviseli. Utóbbiak az Amatőrök elkészítésének részleteibe avatják be a nézőket.  A fesztivál különleges zenei színfoltja a Balogh Guszti & Balogh Brájen Duó koncertje, amelyre április 26-án 22:30 órakor kerül sor a Toldi klubban.

Az Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Román Kulturális Intézet, a Szlovák Intézet és a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége közös szervezésében megvalósuló fesztivált a Cseh Centrum koordinálja. »Az első kiadás témája a "kis nagy ember" figurája, egy hétköznapi ember, akinek az élete kiszabadult saját hétköznapiságából.« – mondta el Adéla Gálová, az intézet igazgatónője.

További információk a fesztivál honlapján, Facebook-oldalán és Instagramján találhatóak.