Női terek. Sokatmondó képek
-

Megosztom

Női terek. Sokatmondó képek
A Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) fesztivál három évtizedre visszanyúló múltja során mindig a különböző feminista megmozdulásokat helyezte a középpontba, amelyek évről-évre visszatükröződnek a vászonra kerülő filmekben, mind tartalmukat, mind pedig formai kivitelezésüket tekintve. Az évforduló megünneplése alkalmából, valamint a Cervantes Intézet felkérésére, a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona kidolgozta a „Női terek. Sokatmondó képek” című programsorozatot, amely a fesztivál múltjába, mint ihlető forrásba enged betekintést. A filmciklus vetítései során, az egyéni történeteken keresztül egy egész ország történelméhez kerülünk közel: a női nézőt a filmvetítések támaszaként ismerhetjük meg, egy kabarészínházat olyan mikrokozmoszként, ahol támogató közegre lelhetünk, vagy akár felfedezhetjük, miként változhat meg a kapcsolat egy anya és a lánya között az évek alatt. A programsorozat filmjei – legyen szó akár fikcióról akár valós történetről – mind az utóbbi évtizedek spanyol illetve latinamerikai alkotásai közül kerültek ki, a kiválasztott rendezőnők pedig egytől egyig nagy vágyat mutatnak az iránt, hogy a képek és a szavak útján megismerhessék önmagukat és találkozások születhessenek.
Bemutatjuk a “Női terek” (a női kultúra és a női kreációk filmciklusa) új fordulóját. Ahogyan a korábbi években, most is meghívtunk egy témába vágó fesztivált, a Mostra Internacional de Films de Dones de Barceloná-t, hogy legyen filmciklusunk kurátora. Az audiovizuális fikcióknak a megszokottól leginkább eltérő példáiból válogattunk, hogy olyan személyiségeket mutathassunk meg a filmvásznon, akik mindennapi voltuk ellenére elrejtik szenvedélyes és képzelőerővel teli életüket.
Ez alkalommal négy mozifilmet hoztunk magunkkal – három dokumentumfilmet és egy fikciót -, de egy rövidfilm is szerepel a kínálatban.
Női terek. Sokatmondó képek