14. Budapesti Építészeti Filmnapok - Jelenetek egy kiszáradt városból + Reflexió – A víz útja

Megosztom

Bővebben a filmről

Jelenetek egy kiszáradt városból | Scenes from a Dry City

ZA, 2018, 13’, R | D: Simon Wood, François Verster
Több nyelven angol és magyar felirattal | Language: Various with English and Hungarian subtitles

Mi történik, ha egy nagyváros vízkészlete szinte teljesen kiapad? Milyen intézkedéseket hoz a városvezetés a katasztrófa megfékezésének érdekében? Félelem a "Nulladik nap", azaz a városi vízcsapok teljes elzárásának eljövetelétől a dél-afrikai Fokvárosban.

What happens when a major metropolitan area runs out of water? What measures is the municipality taking to avoid the disaster? In Cape Town, South Africa, residents fear the arrival of “Day Zero,” when the city’s taps will be shut off.


Reflexió – A víz útja | Reflection – A Walk with Water

US, 2021, 80’, R | D: Emmett Brennan
Angol nyelven magyar felirattal | Language: English with Hungarian subtitles

Nehéz eltúlozni a víz jelentőségét: ahol csak élet van jelen, mindenhol alapvető szerepet játszik az ökoszisztémában. Emmett Brennan viszont súlyos érvekkel támasztja alá filmjében, hogy a társadalom mennyire megfeledkezett arról az érzékeny és kritikus pozícióról, amelyet a víz a környezetben betölt. Los Angeles példáján keresztül mutatja be, hogy milyen súlyos következményekkel jár a túlzott urbanizációval párosuló átgondolatlan és pazarló vízkezelés: a metropoliszt ellátó vízvezeték szinte teljesen kiszipolyozta és félsivataggá változtatta a várost övező tájat. A vízi ökoszisztéma felborulása mindemellett közrejátszik a levegőminőség romlásában, és az erdőtüzek számának növekedésében is. A film a problémák átfogó és érthető bemutatásán túl megoldásokkal és a tájrehabilitáción fáradozó aktivistákkal is megismertet, elénk tárva egy fenntarthatóbb jövő képét.

It’s difficult to overstate the importance of water: anywhere life exists, in any form, water plays an essential role in the ecosystem. But in his documentary Reflection: A Walk with Water, filmmaker Emmett Brennan makes the compelling argument that society has lost touch with this delicate and crucial place water occupies in the environment. Taking a several-hundred-mile trek on foot along the Los Angeles Aqueduct, Brennan joins like-minded activists on a mission meant to raise awareness about California’s water crisis. Beyond the toll the aqueduct has taken on the land, California’s misuse of water has caused water shortages, released toxic dust particles into the air, and left many areas vulnerable to massive wildfires.