15. Budapesti Építészeti Filmnapok - Addisz-Abeba – Kína új virága + Főváros

Megosztom

Bővebben a filmről

ADDISZ-ABEBA – KÍNA ÚJ VIRÁGA | ADDIS ABABA – CHINESE NEW FLOWER

DE, 2016, 30’, R | D: Silvan Hagenbrock

Angol nyelven angol felirattal

Addisz-Abeba szó szerint „új virágot” jelent: Etiópia fővárosát több mint 20 éve kínai urbanisták, építészek, politikusok és vállalkozók alakítják. Vajon mit gondolnak a helyiek és szakmabeliek a kialakult helyzetről, a legmagasabb épületről, az első vasútvonalról, az első kelet-afrikai Kínai Gazdasági Övezetről? Az infrastrukturális beruházásokat legtöbbször kínai cégek kivitelezik, kínai bankok pénzéből és kínai építőmunkásokkal. A film egy Addisz-Abeba városába vezető személyes körút, mely a kínai kulturális és térbeli beavatkozásokat és ezek társadalomra gyakorolt hatását is bemutatja.

Budapest150: Hogyan ellensúlyozható a nagy geopolitikai szereplők városképet befolyásoló hatása?


Language: English with English subtitles

Addis Ababa literally means “new flower”: for more than 20 years, Chinese urbanists, architects, politicians and entrepreneurs have been shaping the capital city of Ethiopia. While building the highest building, the first light railway trail, and the first Chinese Economic Zone in Eastern Africa, how do local Ethiopian citizens and professionals react to this development? These infrastructure projects are mostly built by Chinese companies, funded by Chinese banks and constructed by Chinese labour. The film is a personal stroll through the city of Addis Ababa and is looking at Chinese physical and cultural interventions and the question on how society is being affected.

Budapest150: How to counter the influence of main geopolitical actors on the local cityscape?

FŐVÁROS | CAPITAL

US, KZ, 2010, 72’, R | D: Maxim Pozdorovkin, Joe Bender

Több nyelven angol felirattal

Mit jelent egy nemzet számára az újrakezdés? Kazahsztán válasza Astanának, a világ legfiatalabb fővárosának megépítése: egy jövőbeli, utópikus városé, ahol a felhőkarcolók és daruk olyan magasra nyúlnak, ameddig csak a szem elláthat. Építőipari munkások, tv-riporterek és idegenvezetők életük minden percével ezt a folyamatosan épülő várost szolgálják. Maxim Pozdorovkin és Joe Bender Kazahsztán tizedik évfordulóját ünneplő fővárosának történetét dokumentálja. A katonai felvonulások, monumentális épületek, zenei vetélkedők és ember-piramisok ennek a történetnek csak az egyik oldalát jelentik, a másik oldalon a nemzet legújabb kísérletében részt venni kívánó bevándorlók ezreit találjuk. Ők azért jönnek Astanába, hogy megépítsék annak arany emlékműveit, hogy piacait a sötétedés után is nyitva tartsák, és hogy a várost övező síkságból mind nagyobb területet foglalhassanak el. A rég itt élő lakosok láthatják, miként emelkedik egy csillogóan új város a folyó túloldalán, és alakul poros kis szovjet falujuk a „sztyeppe gyöngyévé”. A változó világgazdasági helyzet következtében elhatalmasodó félelem azonban hatással van a nagy építkezésekre is; Kazahsztán álomvárosának jövője bizonytalanná válik, az itt élők pedig Astana hivatalos víziója és az új metropolisz külvárosának valósága közé szorulnak.

Budapest150: Hogyan szegülhetünk szembe a reprezentatív épületek pazarló túlburjánzásával a városainkban?


Language: Various with English subtitles

Capital, a documentary film by Maxim Pozdorovkin and Joe Bender, tells the story of Kazakhstan’s new capital as it celebrates its tenth anniversary. Military parades, monumental architecture, song competitions, and human pyramids are only one side of the story; the other tells of thousands of migrants arriving to take part in their nation’s new experiment. They come to Astana to build its golden monuments, to keep its markets open long after dark, and to push the city’s frontiers deeper into the empty plains. Filmed on location in Astana, Kazakhstan, Capital offers a glimpse into the ongoing development of a metropolis and the symbol of a nation.

Budapest150: How to resist the wasteful proliferation of representative buildings in our cities?

Színes