Nem hagytak nyomokat
Zeby nie bylo sladów
(2021)
Rendező
Jan P. Matuszynski
Színészek
Tomasz Zietek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska

Megosztom

Bővebben a filmről

2022. október 8.18.30. - vetítés és drámafoglalkozás - Játék a hatalommal

A vetítés után a filmben felmerülő társadalmi problémákat és dilemmahelyzeteket vizsgálhatjuk meg közösen a szereplők sorsán és a nézők saját élményein keresztül. Szóba kerülhetnek az igazságtalanul meghozott törvénykezések, az erőszakszervezetek, diktatúrák és demokráciák. Csak rajtatok múlik!

A foglalkozást Kabdebon Dominik és Csernai Mihály drámainstruktorok vezetik.


Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2021: Versenyfilm

A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait.

Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

Jan P. Matuszynski, Az utolsó család rendezőjének ledöbbentő erejű legújabb filmje bár közel negyven évvel ezelőtt játszódik, mondanivalója aligha lehetne aktuálisabb. A Nem hagytak nyomokat a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra.

Forgatókönyv
Kaja Krawczyk-Wnuk
Bemutatás időpontja
Forgalmazó
Mozinet
Színes
Készítő országok
lengyel-cseh-francia
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek