The Pinnacle
The Pinnacle

Megosztom

Bővebben a filmről

Dokumentumfilm a skót téli mászás egyik legnagyobb teljesítményéről és előadás a magyar mászók skóciában címmel

Hot Aches Production: The Pinnacle

Az 1960-as év egyik átlagosnak induló hete attól vált legendássá a skót mászás történetében, hogy Jimmy Marshall és Robin Smith 6 nap alatt mászott meg 6 olyan utat téli körülmények közt a Ben Nevis-en, amit előttük még senki sem teljesített. Köztük a Alpine-utat és az Orion Face Direct-et valamint elsőként teljesítették 1 nap alatt a Point Five Gully-t is. Mindezt télen, zsinórban, pihenőnapok nélkül! Ezután egy hosszabb sétára indultak, hogy egy kis energiát adó ,,fishandchips" -et szerezzenek be maguknak aminek vége az lett, hogy a fogdában kötöttek ki egy kocsmai incidens miatt.

Pontosan 50 évvel később Dave MacLeod és Andy Turner nekilát, hogy megismételje Smith és Marshall projektjét. A film elmeséli, hogy mi történt egykor és rávilágít, hogy mekkora teljesítmény volt mindez. Az eredeti történetet követve dokumentálja MacLeod és Turner mászását, akik saját bőrükön tapasztalják meg, hogy modern felszerelések és technika ide vagy oda, a kihívás 50 év múlva ugyanaz.

A The Pinnacle a skót téli mászás egyik legnagyobb teljesítményének emléket állító, a szó legjobb értelmében vett dokumentarista hagyományokat követő film. Feszes dramaturgia, nagyszerű operatőri munka, egyensúly a sztori és a látványos felvételek között. A többszörös fesztiválnyertes The Pinnacle című film 40 perces, újravágott változatának vetítése 2014. február 21-én 20 órától a budapesti Toldi Moziban

'Magyar mászók Skóciában' előadás

"Téli hegymászás kis magasságban extrém mászási és időjárási viszonyok között, nemcsak elszántaknak! Utána whisky!" A filmvetítést Gyetvai Attila és Sántha Gergő vetítéssel egybekötött élménybeszámolója követi a 2014- es British Mountaineering Council Nemzetközi Téli Hegymászó Találkozóról.

Hot Aches Productions: The Pinnacle
40 perc | 40 min.
2010, Egyesült Királyság | 2010, UK
angol nyelven, magyar felirattal | English with Hungarian subtitle

'Magyar mászók Skóciában' vetítéssel egybekötött előadás: 60 perc | 60 min.

Belépőjegy a filmvetítésre és az előadásra: 1 490 Forint

http://banff.hu/Dokumentumfilm-a-skot-teli-maszas-egyik-legnagyobb-teljesitmenyerol-es-eloadas-a-magyar-maszok-Skociaban-cimmel

Bemutatás időpontja
Felirat nyelvek