Szlovén Filmnapok 2022 - Leltár
Rendező

Megosztom

Bővebben a filmről

Boris Robič átlagember. Egy este azonban valaki megpróbálja lelőni. A nyomozás során nem derül ki semmi. Nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja a nyomozást, Boris saját szakállára kezd nyomozásba, amely során meglepődve ébred rá, hogy több ember gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna.

fesztiválok, díjak

San Sebastián (világpremier az Új rendezők szekcióban);
Portorož Szlovén Filmfesztivál (Vesna a legjobb rendezőnek, színésznek, mellékszereplőnek, eredeti zenének, a szlovén Art Mozi Hálózat különdíja, a legjobb bemutatkozó filmnek járó díj);
CinEast Luxembourg; Arras; Belgrádi Szerzői Filmfesztivál, Bergamo Filmfesztivál.

első kézből

"A magány, a szeretet keresése, a félelem, a paranoia, a kétség, az életről alkotott elképzeléseink relativizálódása képezik a film tematikus magját. Ugyanakkor ezeket a „súlyos” témákat szórakoztató és ironikus hangnemben szeretném megközelíteni. A film egzisztenciális thriller a fekete komédia elemeivel. Boris helyzetét egyszerre látom humorosnak és tragikusnak. Ha senkiben sem bízhatsz – hogyan tudsz élni? És ha egész életedben rosszul ítélted meg azokat, akik körül vesznek – talán magadban sem bízhatsz? Ha minden, amiben eddig hittél, megkérdőjeleződik – mibe kapaszkodhatsz  még egyáltalán? /.../ A Leltár egy olyan ember történetéről szól, akinek széthullott a világról és a világban elfoglalt helyéről alkotott képe. Ennek az erkölcsi összeomlásnak az iróniája és ereje korunk történetét meséli el, amikor képtelenek vagyunk megkülönböztetni a hiteleset a hamistól, növekvő bizalmatlanságunk közepette, és amikor az egykor magától értetődő kapcsolatok bomlásnak indulnak."
– Darko Sinko

a szerző portréja

Darko Sinko 1979-ben született Slovenj Gradecben, a ljubljanai Társadalomtudományi Karon szerzett diplomát, valamint az AGRFT-n filmrendező szakon. Számos rövid- és dokumentumfilmet rendezett, köztük a Házikók / Hiške / Little Houses (2014, Matjaž Ivanišinnal közösen rendezte) és az Osztálytársak / Sošolki / Schoolmates (2014) című filmet, amely elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó Vesna díjat a portoroži Szlovén Filmfesztiválon. A Leltár Sinko első nagyjátékfilmje.

filmkritikák

"Sinko filmje nem annyira a nyomozásról szól, hanem inkább egy metaforikus értelemben vett személyes számadásról, valamint az értelem kereséséről néha kellemetlen, sőt veszélyes véletlenek közepette. Borisz szerepére telitalálat volt Radoš Bolčinát választani: színházi színészként tökéletesen, de minden teatralitás nélkül képes kiemelni Borisz hétköznapiságának különlegesebb aspektusait. Bolčina viszi a vállán az egész filmet, és amikor más, eltérő érzékenységű és hátterű színészekkel kerül egy jelenetbe /.../, színészi játéka természetesen és könnyedén jön át. A rendező a színészekkel való munkára való tehetségén kívül figyelemre méltó esztétikai érzékkel is rendelkezik /.../. Szuverén és elegáns első játékfilm."
– Marko Stojiljković, Cineuropa

„Borisz személyes „leltára” nem ér véget a filmben, amely egy olyan történet számos ösvényét és mellékfonalát dolgozza fel, amely már a kezdetektől fogva radikalizmusával tűnik ki, eredeti hangsúlyokkal írja le a társadalmi bizonytalanságokat és az emberi kapcsolatok dinamikáját, és éppen a „minimalizmusa” miatt találja el a lényeget."
– Giuseppe Gariazzo, Il manifesto

 

Forgatókönyv
Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek