Szlovén Filmnapok 2022 - Szuka, rosszalló kifejezés nőre

Megosztom

Bővebben a filmről

Eva, a fiatal festőnő dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogokat fogyaszt, és nem talál ihletet a festéshez. Szokatlan kapcsolatban találja magát a mentorával, a legjobb barátnője Berlinbe költözik, nem kap fizetést a könyvesboltban végzett munkájáért, és mindennek tetejébe három hónapot késik a menstruációja. Rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, webböngészőn keres segítséget.

fesztiválok, díjak

Szlovén Filmfesztivál (Vesna-díj a legjobb játékfilmnek, forgatókönyvnek, női főszereplőnek, női mellékszereplőnek, díszlettervezésért, jelmeztervezésért, közönségdíj);
CinEast; Valencia;
Sydney - Európa! Voices Of Women In Film 2022

első kézből

"A film főszereplője egy nő. Egy alkalmazkodásra képtelen nő, aki mindenre vágyik, amire egy alkalmazkodásra képtelen nő vágyhatna, csak ő másképp áll az egészhez. Rendezőként érdekel ez az alkalmazkodásra képtelenség, és az, hogy mi történik, amikor az alkalmazkodásra képtelen nő fordulóponton, közvetlenül a huszonhetedik születésnapja előtt elveszíti a menstruációját. Hogyan birkózik meg ezzel a maga módján! /.../ Amióta Magnifico és Goran Vojnović, mindegyikük a maga módján előtérbe hozta és használta a „čefur” szót, azóta a szó már nem számít sértőszónak – pedig korábban nagyon súlyos szó volt. Valami hasonlót akartam elérni a szuka szóval. /.../ Mindig is szerettem a romantikus vígjátékokat, annak ellenére, hogy alternatív vagyok; bizonyos értelemben szeretem a popkultúrát. Amikor megkérdezték, hogyan jellemezném a filmet, azt mondtam, hogy „valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között” helyezkedik el."
– Tijana Zinajić

a szerző portréja

Tijana Zinajić (1973), színházi rendező, színésznő és rendezőasszisztens. Az általa rendezett színdarabok számos nemzeti és nemzetközi díjat nyertek.
A Szuka, rosszalló kifejezés nőre, a bemutatkozó filmje.

filmkritikák

"A Szuka kétségtelenül olyan film, amelyet moziban kell megnézni – lehetőleg minél nagyobb társaságban."
– Tina Lešničar, Delo
Tijane Zinajić filmje millenniumi generációhoz tartozó főszereplőjének gondjai vannak a motivációval, az inspirációval és a menstruációval.
– Marko Stojilković, Cineuropa

Forgatókönyv
Színes
Készítő országok
Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek