Bővebben a filmről

Fesztiválok, díjak 
Fekete Éjszakák Filmfesztivál, Trieszti Filmfesztivál, Belgrád FEST, GoEast Filmfesztivál

Történet
Rok a kórházban ébred, ahová egy baleset utáni eszméletvesztés miatt került. Nem emlékszik a barátnőjére, a munkájára és a házra, amelyben lakott. Csak a szülővárosára és a régi otthonára emlékszik, amelyet édesanyjával és öccsével osztott meg.
Nem sokkal azután, hogy visszatér szülővárosába, Rok észreveszi, hogy már nem látják szívesen. Családja és ismerősei másképp bánnak vele. Lassan összeáll az emlékek mozaikja, és rájön, milyen problémás volt a múltja. Az öccse ugyanarra a rossz útra lép. Rok életében először vállalja a felelősséget, meg akarja állítani a rossz családi múltat, és meg akarja törni annak ismétlődését.

Első kézből 
Az elmúlt években a világ tanúja volt a történelmi revizionizmusnak - a történelem újraértelmezésének. A fiatalabb generációk sok időt töltenek az interneten, ahol téves történelmi nézetekkel szembesülnek. Ennek hatására úgy látszik, hogy a történelemről egy teljesen más képet alkotnak, mint amit mi ismerünk.
A film főszereplője, Rok, emlékezetkiesés miatt nem emlékszik problémás múltjára - és amikor visszatér szülővárosába, elkezdi felfedezni régi "démonait". A fejsérülés okozta amnéziája a modern embereket reprezentálja, akik keveset tudnak közös múltjukról, és ezért könnyebben sodródnak ellenségeskedésbe más kultúrákkal és polgártársaikkal szemben.
A történelemmel kapcsolatos általános tudatlanság mindannyiunkat érint, és erről szól a negyedik filmem.

- Marko Šantić

A szerző portréja
Marko Šantić filmrendező és forgatókönyvíró Horvátországban született és Szlovéniában él.
Good Luck Nedim (2006) című kisjátékfilmje több nemzetközi díjat nyert, és jelölték az EFA - Európai Filmdíjra rövidfilm kategóriában. Eddigi nagyjátékfilmjei közé tartozik a Seduce Me (2013), amelyet a 29. Varsói Filmfesztiválon mutattak be, ahol az első és második játékfilm kategóriában különdíjat kapott. A film 2014-ben a 87. Oscar-díjátadón az idegen nyelvű Oscar-díj szlovén jelöltje volt. Sara Hribarral, a film egyik társ-forgatókönyvírójával együtt. Sara Hribarral, az Ébressz fel engem egyik társírójával együtt Šantić rendezte a Lada Kamenski (2018) című játékfilmet.

Kritika
Valóban meg tud-e javulni az ember? Az élet valóban felkínálja-e nekünk az esélyt az újrakezdésre? Le lehet-e rázni magunkról a gyűlölettel teli múlt súlyos terheit? Ezekkel a kérdésekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt megnézzük Marko Šantić horvát-szlovén rendező legújabb alkotását, az Ébredj fel! című filmet.

Marko Stojiljković, Cineuropa

 

 

Felirat nyelvek
Szinkron nyelvek