II. BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATON 2018
-

Megosztom

II. BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATON

SZEPTEMBER 4-9. Budapest: Toldi Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Francia Intézet

Vidéki helyszínek: Eger, Győr

VILÁGSZTÁROK ÉS VILÁGKLASSZISOK A II. BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATONON

Magyarországra jön Claudia Cardinale (Volt egyszer egy vadnyugat, 8 és fél, A párduc), Klaus Maria Brandauer (Mephisto, Redl Ezredes, Távol Afrikától) és Jean-Marc Barr, A nagy kékség főszereplője, itt lesz Ingmar Bergman legendás – magyar származású – munkatársa, Katinka Faragó. Bemutatásra kerülnek a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmek, más európai archívumok által restaurált remekművek. Először lesz látható a gyönyörűen restaurált, Oscar-díjas Mephisto, portré- és dokumentumfilmek a filmtörténet olyan meghatározó női karaktereiről, mint Hedy Lamarr, bemutatkozik a Cannes-i Fesztivál filmtörténeti programjának legjava, és azt is megtudhatjuk, mi inspirálta Wes Andersont A Grand Budapest Hotel készítésekor – a szeptember 4-én kezdődő II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

Az első Filmmaratont 2017 novemberében rendezte meg a Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Filmarchívum. Akkor 3 nap alatt több mint ötezren voltak kíváncsiak a restaurált klasszikus remekművekre, a szakmai programokon pedig több százan vettek részt. A Filmalap 2017-ben indult Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programjának keretében eddig 32 film újult meg a Magyar Filmlaborban a Magyar Nemzeti Filmarchívum szakmai irányításával. Többek között Fábri Zoltán 13 filmje, Radványi Géza örökzöld klasszikusa a Valahol Európában, Enyedi Ildikó Arany kamera díjas Az én XX. századom című filmje, Szabó István 9 filmje, Sára Sándor 4 filmje, Jankovics Marcell 2 egész estés animációs filmje, továbbá Ternovszky Béla Macskafogója és Koltai Róbert idén 25 éve bemutatott filmje, a Sose halunk meg kapott új digitálisan restaurált kópiát.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton egy egésznapos filmes workshop és konferenciával kezdődik digitális restaurálás és a film a közoktatásban témában a Francia Intézetben szeptember 4-én, amelyen részt vesznek az európai filmarchívumok vezetői is. A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Uránia moziban szeptember 4-én Szabó István és Klaus Maria Brandauer jelenlétében. A programban szerepelnek Szabó István más restaurált remekművei is, mint az Apa vagy a Szerelmesfilm, és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

Ismét igazi maratonra számíthat a közönség: 6 nap alatt több mint 60 filmet tekinthetnek meg a Toldi és az Uránia mozikban és szabadtéren. Mint Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója elmondta, „a cél az, hogy a fesztivál újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, megszólítsa a fiatalokat, ritkaságokat és ’újrahangszerelt’ népszerű filmeket állítson a középpontba – mindezt nagyvásznon, igazi moziélményként.”

A hat napos eseményen jelen lesz az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, hogy találkozzon a közönséggel az Uránia moziban, Luchino Visconti A párduc vetítése alkalmával.

Négy estén, a Szent István Bazilika előtt szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal, Federico Fellini filmóriása a 8 és fél, ami előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget, generációk kultfilmje, A nagy kékség a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális huszárfilmje, a Párbajhősök, Harvey Keitel főszereplésével.

Fókuszba kerülnek a nők a filmművészetben az első filmrendezőnőről, Alice Guy Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztár Hedy Lamarról készült dokumentumfilmek, illetve Mészáros Márta Ők ketten című filmjének bemutatása által. Utóbbi Marina Vlady, Monori Lili és Vlagyimir Viszockij főszereplésével készült.

A programba bekerültek némafilmek is élő zenei kísérettel, mint W.G. Pabst Pandora szelencéje című filmje, melynek társforgatókönyvírója a magyar Vajda László volt, Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben és premiervetítésen lesz látható Korda Sándor 100 évvel ezelőtt forgatott Az aranyember című filmjének restaurált változata.

Az animációs filmek közül vetítésre kerül Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosa, John Halas (Halász János) Állatfarmja, Jean Image (Hajdú Imre) ritkán látható filmje, és egy animációs rövidfilmes blokk (benne többek között az Oscar díjas A légy), és látható lesz a frissen restaurált Macskafogó. Katinka Faragó, Ingmar Bergman munkatársa, producere (Suttogások, sikolyok; Jelentetek egy házasságból; Őszi szonáta; Fanny és Alexander, stb.) Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt Ingmar Bergmanról, amelyet Bergman gyönyörű, gyerekeknek is ajánlott Mozart-filmje, A varázsfuvola követ.

A Filmarchívum és a Filmalap Fast Forward programjának közös szervezésében Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart a Fanny és Alexander készítéséről. Egy blokk, az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása (1918) után éppen száz évvel, a közép-európai „titok” nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, melyek Wes Anderson filmjét inspirálták. A Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bő válogatással, tökéletes kép-és hangminőségben. A programban szerepel Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease – Pomádé, Billy Wilder A legénylakás (Jack Lemmon és Shirley MacLaine főszereplésével) című filmjei, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok, és a világ egyik legjobb filmjének tartott felújított Szédülés is Hitchcocktól.

Ezenkívül Milos Forman Amadeusa, Ernst Lubitsch örökzöldjei, a Volt egyszer egy vadnyugat, előadások a 3D történetéről a századelőtől napjainkig és megannyi más program várja az érdeklődőket Budapesten és vidéken is: hiszen Eger városa is megrendezi ezzel egyidőben az Egri Klasszikus Film Maratont és Győrben is bemutatják a budapesti program néhány filmjét.

Teljes program>>

Vetítések a Toldi moziban:

Szeptember 5.

13.00 - Állatfarm / Animal Farm
14.30 - A becsületes megtaláló / Trouble in Paradise
15.00 - Joao és a kés / João and the Knife
16.00 - Könyvbemutató: Láthatatlan filmtörténet
17.00 - Feldobott kő / The Upthrown Stone
17.00 - Cipők / Shoes
18.30 - Fast Forward Program – Master Class
19.00 - Playtime
20.00 - Találkozás Vénusszal / Meeting Venus
21.15 - Frakkban és klakkban / Top Hat

Szeptember 6.

12.00 - Semmelweis
12.00 - Szovjet-magyar koprodukció / Soviet-Hungarian co-production
13.00 - Ninocska / Ninotchka
13.30 - A jó tündér / The Good Fairy
15.00 - Az éjszaka gyémántjai / Diamonds of the Night
15.30 - Találkoztam boldog cigányokkal is / I Even Met Happy Gypsies
16.30 - Ők ketten / The Two of Them
17.30 - Pandora szelencéje / Pandora's Box
18.15 - Apa / Father
20.00 - A hermelines hölgy / That Lady in Ermine
20.30 - Manja / Mania (Némafilm, élőzenei kísérettel/Live music accompaniment)
21.45 - Szédülés / Vertigo
22.15 - Az ötödik pecsét / The Fifth Seal

Szeptember 7.

12.00 - A véreskezű hölgy / The Bloody Lady
12.00 - A Pál utcai fiúk / The Paul Street Boys
13.30 - Tűz van, babám / The Fireman's Ball
14.30 - Churchill és Korda Sándor / Churchill and the Movie Mogul
15.00 - Ingmar Bergman nyomában / Searching for Ingmar Bergman
16.00 - Lady Hamilton / That Hamilton Woman
17.00 - John Cunningham Szabó István mozija című könyvének bemutatója
18.00 - 8 és ½ / 8 1/2
18.15 - A magyar film első aranykora: 1918 / The first golden age of Hungarian film: 1918
19.15 - A hattyú / The Swan
20.30 - Pomádé / Grease
21.30 - Kongói utazás / Voyage to Congo

Szeptember 8.

10.00 - János vitéz / Johnny Corncob (Kísérőfilm: Sisyphus 2')
10.00 - Ezt nem lehet megunni! – Retró reklámok / We can’t get enough of it – Retro ads
11.30 - A magyar animáció gyöngyszemei / Gems of the Hungarian animation
12.30 - Bátor Jankó / Johnny, the Giant Killer
12.45 - Egy pesti éjszka / She Returned at Dawn
14.00 - Ruritánia! Kerekasztal Közép-Európa és Hollywood kapcsolatáról / Ruritania! Round table about Central Europe's impact to Hollywood
14.30 - Szerelmesfilm / Love Film
16.00 - Séták Bergman körül / Walks around Bergman
16.45 - Goha
17.30 - Biciklitolvajok / Bicycle Thieves
18.30 - Párbajhősök / The Duellists
20.00 - Saroküzlet / The Shop Around the Corner
20.30 - 2001: Űrodüsszeia / 2001: A Space Odyssey

Szeptember 9.

10.00 - Háry János / János Háry (Kísérőfilm: Szvit / Suite, 7')
10.00 - A főszerepben: Budapest – rövidfilmek a Kádár-korszakból / Starring: Budapest – shorts from the Kádár period
11.30 - A ház ura / Master of the House
11.30 - A víg özvegy / The Merry Widow
13.15 - A legénylakás / The Apartment
15.30 - Amadeus – rendezői változat / Amadeus - Director's Cut
15.30 - Miénk a Balaton! / Films about the Balaton lake from the 1950s
17.00 - A bombázó – Hedy Lamarr története / Bombshell: The Hedy Lamarr Story
18.45 - Cyrano de Bergerac
19.00 - A napfény íze / Sunshine