Buildings with Feelings - 12. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK
-

Megosztom

Buildings with Feelings - 12. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK

Eljött az idő, hogy kimozduljunk az emberközpontú gondolkodásmódból, megálljunk és körülnézzünk magunk körül. Ugyan a természet és az ember elkülönülése nagyon mélyen bele van ágyazva kultúránkba, sokunkban él az igény arra, hogy felülírjuk ezt a szakadékot. Képzeljük el, hogy az ember többé nem kitüntetett szereplő a világban létező teremtmények között: az élőlények és tárgyak az emberi érzékeléstől függetlenül léteznek. Képzeljük el, hogy érzelmileg tudunk kötődni közvetlen környezetünkhöz, és újra megtanulunk kapcsolatot kialakítani világunkkal, földrészünkkel, városunkkal, utcánkkal. Milyen érzés?

Az építőipar szárnyalása, a minden évben rekordokat döntögető turizmus, a zöldterületek beépítése rohamtempóban formálják át a városok képét, demográfiáját és környezeti adottságait. Bár mindezt hajlamosak vagyunk a prosperitás jeleiként látni, még sosem voltunk ennyire bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy milyen jövő előtt állunk és hova vezet mindez. Hogyan támaszkodhatunk azokra az érzelmi kötelékekre, amelyeket tárgyainkkal, lakásunkkal, épületeinkkel, utcáinkkal, tereinkkel, parkjainkkal vagy az ablakunk előtt álló fákkal szőttünk? Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy városi élet helyét az ingatlanspekuláció vegye át? Hogyan védjük meg természeti és közösségi erőforrásainkat attól, hogy a féktelen fogyasztás áldozatává váljanak? Miként őrizzük meg építészeti örökségünket anélkül, hogy szomorú, kiüresedett formává váljanak vagy a felejtés, a történelemhamisítás eltörölje őket?

Melyek ma a domináns érzelmek? A klímaszorongás vagy a technológia-csodálat? A veszélyek keltette félelem vagy a “maradj csak és folytasd, amit csinálsz” nyugalma? A növekvő jólét keltette boldogság vagy az elmúlt idők felett érzett szomorúság? Ki felelős a bolygó vagy közvetlen városi környezete állapotáért? Valóban minden ember egyformán felelőssé tehető, és ugyanannyira cselekvőképes is? A tagadásba menekvés helyett hogyan válhatunk képessé arra, hogy reagáljunk arra a válsághelyzetre, melyben élünk?

Filmjeink mesélnek többek között egy épületről, amely tudományos felfedezések sorát inspirálta; egy házról, amely sajátos bérlőivel egész környékét megváltoztatta; parlagon hagyott városi területekről, amit birtokba vett a természet; építőanyagokról, amelyek beépülnek tudattalanunkba és meghatározzák egy egész város identitását. És lesz szó tudatos városlakókról, valamint ikonikus nőkről, akik szinte észrevétlenül alakították az építészet történetét.

Vállald fel érzelmeidet és cselekedj a bolygóért, a városért, a környékért, a terekért és a helyekért, amelyeket szeretsz.

Gyere el a Toldi moziba 2020. március 5. és 8. között a Budapesti Építészeti Filmnapokra és beszélgessünk!

JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA ELÉRHETŐ

Program:

MÁRCIUS 5. | CSÜTÖRTÖK

TOLDI Nagyterem / Room 1
19:00 - Kiszorítva / Push (Nyitófilm / Opening film)

TOLDI Előtér / Foyer
21:00 Fogadás + buli: Dj XF a.k.a. Exfőépítész >> Bulidings with Feelings Dj Set / Reception + Party: Bulidings with Feelings Dj Set

MÁRCIUS 6. | PÉNTEK

TOLDI Nagyterem / Room 1
18:30 - Kövek útján / In the Path of the Stones (Vetítés és beszélgetés Marco Antônio Pereira rendezővel / Screening and discussion with director Marco Antônio Pereira)
20:30 - Föld / Earth

TOLDI Kisterem / Room 2
19:00 - Mi lesz velünk? / What Is Going to Happen Here? (Vetítés és beszélgetés a Trust Your Architect! Projekt lakhatási válsággal kapcsolatos kerekasztal-sorozatának részeként / Screening and discussion as part of the panel discussion series on housing crisis organized by the project Trust Your Architect!)
21:00 - Te félsz a jelentől? – Rövidfilmek / Afraid of the present? – Selection of Shorts (Vetítés és felvezető Helena Doyle rendezővel / Screening and introduction with director Helena Doyle)

TOLDI Előtér / Foyer
23:00 Buli – Toldi klub / Party + Toldi Club

MÁRCIUS 7. | SZOMBAT

TOLDI Nagyterem / Room 1
18:30 - Szinte semmi – A CERN kísérleti városa / Almost Nothing – CERN Experimental City (Vetítés és beszélgetés Anna de Manincor rendezővel) (ZimmerFrei) / Screening and discussion with director Anna de Manincor (ZimmerFrei))
20:30 - Akik városokkal álmodnak / City Dreamers

TOLDI Kisterem / Room 2
17:00 - Alapelemek + 306 Hollywood / Accidence + 306 Hollywood
19:00 - Natura Urbana – Berlin parlagon / Natura Urbana – The Brachen of Berlin (Vetítés és beszélgetés a film témájának budapesti vonatkozásairól, a fővárosi növényvilágról és jövőképéről / Screening and discussion about the themes of the film in relation to Budapest as well as the current fauna of the Hungarian capital and the city’s vision of future)
21:00 - Merre a történelemmel? / Where to with History? (Vetítés és beszélgetés Hans Christian Post rendezővel és Uwe Bohrer operatőrrel / Screening and discussion with director Hans Christian Post and cameraman Uwe Bohrer)

TOLDI Előtér / Foyer
23:00 Buli – Toldi klub / Party + Toldi Club

MÁRCIUS 8. | VASÁRNAP

TOLDI Nagyterem / Room 1
17:30 - Észak felé / Northbound (Vetítés és beszélgetés Boaz Peters és Mark Slierings rendezőkkel / Screening and discussion with directors Boaz Peters and Mark Slierings)
Olvadó lelkek / Melting Souls
20:00 - New York-i csoda a 42. utcában / Miracle on 42nd Street

TOLDI Kisterem / Room 2
18:15 - A Bauhaus szelleme / Bauhaus Spirit

A FESZTIVÁL PROGRAMJA - JEGYVÁSÁRLÁS

Buildings with Feelings - 12. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK